x close

Deputat: Asistente fără pregătire epidemiologică fac triaj pentru coronavirus în spații insalubre, la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche

de A.M.P    |    29 Feb 2020   •   15:25
Deputat: Asistente fără pregătire epidemiologică fac triaj pentru coronavirus în spații insalubre, la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche Tudor Rareș Pop/Facebook

Triajul pentru coronavirus din Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche se face în încăperi insalubre şi de personal medical fără pregătire epidemiologică, susține un deputatul Tudor Pop, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul României.

Deputatul Tudor Pop a postat pe pagina de Facebook mai multe fotografii care arată că triajul epidemiologic la intrarea în ţară, prin Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, se face într-un fost cabinet medico-sanitar, transformat în ultimii ani în birouri pentru angajaţii de aici, şi care, la presiunea autorităţilor din Mangalia, este folosit acum ca punct de triaj pentru coronavirus.

”Până când ne lămurim dacă au fost 120 de mii de lei sau de euro, hai să vedem cum arată Centru de Permanență pentru Triaj Epidemiologic de la punctul de frontieră Vama Veche pe unde, ați ghicit, se triază eventualii suspecți de coronavirus.

În spatele acestei denumiri pompoase se ascund câteva încăperi insalubre, o budă mizerabilă și un heirupism tipic românesc. Pe scurt, mai multe asistente medicale de la Spitalul Municipal Mangalia sunt luate de pe saloanele lor și trimise să facă permanență prin rotație – fără o pregătire epidemiologică, fără instructaj, fără un echipament adecvat – ce e mai ”distractiv” este că aceste asistente se întorc pe saloanele lor, unde își reiau activitatea obișnuită. Și nici măcar nu e vina lor.

Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu. În clădirea vămii funcționa acum niște ani un cabinet medico – sanitar de frontieră. Cu cabinet medical, cu grup sanitar și staționar (adică unde se izolează suspecții până la preluarea în unități sanitare) și, mai ales, cu personal medical calificat. Cu ceva ani în urmă, postul a fost desființat, cabinetul a fost transformat în birouri, iar personalul detașat prin alte unitațile sanitare din județ.

Zilele astea la presiunea DSP local și a șefei Cristina Schipor și cu binecuvântarea primarului Mangaliei, spitalul municipal local este obligat să trimită personal medical de pe secții ca să asigure activitatea la Centru de Permanență.

Lucrul ăsta ar fi foarte OK dacă s-ar respecta niște standarde de igienă, de pregătire profesională, plus niște condiții de muncă pe măsura situației. O mică parte a comunității medicale locale a protestat și a cerut explicații, dar la presiunea și amenințările acelorași autorități a fost nevoită să-și retragă plângerile. Acum e rândul nostru să tragem un semnal de alarmă și să facem apel la autoritățile competente să ia măsurile necesare, de vreme ce înțeleg totusi că suntem foarte bine pregătiți, iar această e doar o altă excepție”, a scris acesta, pe Facebook.

Citeşte mai multe despre:

Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati