Antena 3 CNN Coronavirus Când se va termina pandemia de coronavirus și când viaţa se va întoarce la normal?

Când se va termina pandemia de coronavirus și când viaţa se va întoarce la normal?

În plină pandemie, când oamenii sunt sfătuiți să stea acasă, toată lumea se întreabă când viața se va întoarce la normal.

Când se va termina pandemia de coronavirus și când viaţa se va întoarce la normal?
Sursa foto: Foto: Pexels
20 Mar 2020   •   16:47

Într-un articol publicat de BBC, jurnalistul James Gallagher, specializat pe Sănătate și Știință, a încercat să răspundă la această întrebare.

Potrivit acestuia, chiar dacă numărul de cazuri de persoane bolnave începe să scadă în următoarele trei luni, vom fi încă departe de finalul crizei. Va trece mult timp până când valul va dispărea - posibil ani. 

Închiderea forțată a unor mari părți din societate nu este sustenabilă pe termen lung, pagubele economice și sociale ar fi catastrofale. Ceea ce le trebuie țărilor este un „exit strategy” - un mod de a ridica restricțiile și de a reintra în normal. 

Dar coronavirusul nu va dispărea. Dacă ridici restricțiile care țin virusul sub control, atunci cazurile de îmbolnăvire se vor întoarce inevitabil. 

„Avem o mare problemă în a ști cum ieșim din situația asta”, spune Mark Woolhouse, un profesor de boli infecțioase și epidemii de la Universitatea din Edinburgh. 

Pe de altă parte, carantina totală ar putea favoriza finalul crizei de coronavirus, dar ar provoca una economică.

Cele trei scenarii prezentate de BBC:

1. Vaccinul - cel puţin 12-18 luni de aşteptare

Vaccinarea populaţiei ar face ca virusul să devină inofensiv. Pentru ca el să fie pus sub control ar trebui ca 60% din populaţie să fie imunizată, notează BBC.

Problema acestui scenariu este aceea că testările pentru un potenţial vaccin abia au început, iar specialiştii notează că el ar putea deveni disponibil în 12 sau 18 luni.

„Această aşteptare nu ar trebui să poarte totuşi numele de strategie a unui guvern", spune profesorul Woolhouse, potrivit BBC.

2. Imunizarea de la sine a populaţiei - 24 de luni

Un alt scenariu, abordat până acum de Marea Britanie, este acela al păstrării ritmului societăţii. El prevede că virusul nu poate fi impiedicat şi îşi asumă că vor exista numeroase îmbolnăviri şi decese. După circa 2 ani, o mare parte a populaţiei va fi trecut prin acest virus şi va fi scăpat de el. Pe de altă parte, un procent semnificativ ar muri.

Acest scenariu este unul teribil şi cinic pentru oamenii vulnerabili, dar mai prietenos cu economia, dat fiind că rotiţele ei ar continua să funcţioneze la capacitate normală.

„Acest scenariu este unul bazat pe credinţa că după un anumit timp o parte semnificativă se va infecta şi va învinge boala, apoi va căpăta o anumită protecţie", spune si Neil Ferguson, profesor la Imperial Collagel London.

3. Alternativele - perioadă de timp necunoscută

Cea de-a treia variantă nu are un timp exact pentru încheierea crizei. Ea ar presupune păstrarea unor restricţii parţiale, precum cele din prezent, dar şi introducerea testării intensive, urmată de izolarea imediată a celor bolnavi.

„Am încercat deja să identificăm şi să izolăm rapid bolnavii, dar se pare că nu a funţionat", mai spune profesorul Woolhouse.

Profesorul Chris Whitty a explicat şi el: „Pe termen lung e clar că vaccinul este soluţia. Ne rămâne să speram că el va sosi cât mai curând. Ştiinţa va veni cu soluţii".

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close