Antena 3 CNN Coronavirus Cardiologii avertizează: COVID-19 poate afecta inima pe termen lung. Unde poți face o evaluare cardiovasculară completă

Cardiologii avertizează: COVID-19 poate afecta inima pe termen lung. Unde poți face o evaluare cardiovasculară completă

Infecția cu coronavirus poate avea urmări neplăcute asupra sistemului cardiovascular. Chiar și la mai multe săptămâni de la vindecare, pacienții pot să rămână cu probleme ale inimii, chiar dacă au avut o formă ușoară a bolii.

Cardiologii avertizează: COVID-19 poate afecta inima pe termen lung. Unde poți face o evaluare cardiovasculară completă
de Georgiana Adam    |    11 Mar 2021   •   09:30

Un număr tot mai mare de studii arată că persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 pot suferi de afectare cardiovasculară, indiferent dacă aveau afecțiuni cardiace înainte de a contracta infecția.

Cea mai des întâlnită complicație cardiacă în urma infecției cu coronavirus este miocardita, inflamația miocardului (mușchiul inimii). Această inflamație poate afecta funcțiile inimii, atât cea de pompă, prin care este distribuit sângele oxigenat către organe, cât și cea electrică. Netratată, miocardita poate provoca insuficiență cardiacă, aritmii grave și chiar moarte subită.

Simptomele miocarditei pot să lipsească la unii pacienți, iar în alte cazuri pot apărea palpitații, oboseală extremă și dificultăți de respirație, inclusiv în stare de repaus, angină pectorală (durere în piept). În cazuri grave, poate apărea șocul cardiogen – hipotensiune, leșin etc.

Un studiu recent publicat de Jama Cardiology a arătat că din 100 de pacienți care se recuperaseră după COVID-19, între 60 și 80% aveau afectare cardiacă și inflamare a miocardului. De asemenea, valorile troponinei T, o enzimă din sânge care oferă indicații despre sănătatea inimii erau ridicate la majoritatea pacienților. Mai grav este faptul că o parte dintre acești pacienți erau asimptomatici, în ciuda afectării cardiovasculare.

”Este greu să ne dăm seama care dintre pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 au rămas cu afectare cardiacă. Pe de o parte, pentru că studiile arată că aceste probleme pot să apară și la pacienții care au avut forme ușoare ale bolii și nu au deloc simptome. Pe de altă parte, pentru că simptomele unei afecțiuni cardiace pot fi ușor confundate cu perioada de recuperare post Covid-19. Este dificil de spus dacă oboseala și dificultățile de respirație sunt date de plămânii care se recuperează după infecție sau de o afectare a inimii. De aceea recomandăm o evaluare cardiovasculară completă” spune dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, directorul ARES.

Pacienții care au suferit de infecția cu coronavirus au la dispoziție Pachetul de Evaluare Cardiovasculară post COVID-19, în cadrul centrelor ARES din București și Cluj-Napoca. Acest pachet conține un consult cardiologic, ecografie cardiacă, holter ECG, holter TA, test de efort sau coronarografie (la nevoie), analize de sânge generale și specifice COVID-19. Pacienții pot face acest tip de evaluare la cel puțin 30 de zile de la ultimul test negativ.

Pachetul de Evaluare Cardiovasculară post COVID-19 de la ARES este recomandat tuturor persoanelor care au suferit de orice formă a bolii și prezintă simptome cardiovasculare, dar și celor care nu au simptome și vor să verifice starea de sănătate a inimii în urma infecției. În cazul pacienților cardiaci, hipertensivi sau cu alte afecțiuni cronice, evaluarea cardiovasculară după infecție este necesară.

Pentru pacienții care au suferit afectare cardiacă însemnată, medicii ARES pun la dispoziție două programe de readaptare cardiacă/recuperare cardiovasculară, în ambulatoriu și cu spitalizare. Cele două programe de recuperare durează câte 5 zile și presupun analize de sânge, mers pe bandă, ecografie cardiacă/doppler și monitorizare holter. Programul de recuperare va fi personalizat în funcție de fiecare pacient în parte.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close