Antena 3 CNN Coronavirus Ce se va schimba în România începând cu data de 15 mai

Ce se va schimba în România începând cu data de 15 mai

Premierul Ludovic Orban a declarat că relaxarea măsurilor de restricție începând de pe data de 15 mai presupune ca românii vor avea libertate în ceea ce privește circulația, însă trebuie să țină cont în continuare de recomandări și să aibă un comportament responsabil. De asemenea, purtarea măștilor va deveni obligatorie pentru toți.

Ce se va schimba în România începând cu data de 15 mai
Sursa foto: Politia Romana/Facebook
24 Apr 2020   •   20:28

"Evoluția din ultimele zile e una care ne dă semnale pozitive. Sigur că asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare în ultimele 24 de ore. Nu trebuie să renunțăm la comportamentul responsabil, trebuie să ținem cont de recomandări. Evoluția va depinde de responsabilitatea fiecărui cetățean.

Se va renunța gradual la măsuri începând cu 15 mai. Noi avem o analiză în curs de realizare pe fiecare măsură în parte. Analizăm practic eliminarea fiecărei restricții. Urmează să luăm decizii privind resitrcițiile. Îmi doresc să nu amendăm pe nimeni și toți cetățenii să respecte recomandările. Obligativitatea purtării măștilor în spații închise e propusă de specialiști. E o măsură necesară obligativitatea măștilor", a spus Orban.

Întrebat cum se va proceda în cazul persoanelor fără posibilități materiale, Ludovic Orban a spus că va fi pregătit un mecanism prin care vor beneficia în mod gratuit de măști.

"Pentru persoanele care nu au venituri, o să pregătim un mecanism prin care vor beneficia de măști. Ceilalți cetățeni vor trebui să-și achiziționeze măști. În privința libertății de mișcare, nu va mai exista nicio restricție".

În privința prezența fizică a elevilor, studenților și profesorilor în unitățile de învățământ, acest lucru încă este în analiză, a mai spus premierul.

"Privitor la școli încă nu am luat o decizie. Sutem în analiză a tuturor riscurilor care pot să apară. Când vom lua o decizie, o vom face publică. Și elevii și studenții vor trebui să poarte mască".

Și pentru angajații care lucrează în birouri și pentru transportul cu mijloacele în comun vor fi luate măsuri speciale.

"Pentru fiecare ridicare a unei măsuri de restricție vom stabili un set de măsuri. De exemplu, la locul de muncă, unde se lucrează în birouri, INSP împreună cu Inspecția de Muncă vor stabili un set de recomandări. Și în privința mijloacelor de trasport public.. vom stabili câteva reguli pe care le vom face publice. O să comunicăm publicăm recomandările și regulile pe care le stabilim", a adăugat Ludovic Orban la Antena 3.

Ce se va schimba în România începând cu data de 15 mai

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close