Antena 3 CNN Coronavirus Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Avem zece mii de teste pentru coronavirus în achiziție în acest moment

Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Avem zece mii de teste pentru coronavirus în achiziție în acest moment

Sunt zeci de mii de teste pentru coronavirus în achiziție în acest moment, iar alte 200 de mii de kit-uri de testare vor fi puse la dispoziția medicilor români în șapte zile, a anunțat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Avem zece mii de teste pentru coronavirus în achiziție în acest moment
Sursa foto: pixabay.com
17 Mar 2020   •   19:48

Horațiu Moldovan a mai spus că România nu se confruntă cu o criză din acest punct de vedere și că situația este sub control.

"Avem zece mii de teste în achiziție în acest moment. Livrăm teste zilnic. Am contactat încă 200 de mii de kit-uri, vorbim de teste moleculare, pe care urmează să le primim în șapte zile. Nu e o criză, urmărim problema și la momentul de față putem asigura testarea, acolo unde e necesară", a spus Moldovan la Antena 3.

Problema cea mai mare resimțită la nivel național o reprezintă numărul limitat de specialiști care să poată face aceste teste.

"Creșterea capacității de testare este unul dintre dezideratele permanente ale echipei noastre care gestionează aeastă situație de criză majoră. Trebuie să precizez că ideea de a testa absolut toată populația nu este oportună în acest moment. Trebuie să testăm pacienții care sunt la risc, care au istoric epidemiologic de contacți cu virusul. Și de asemenea, putem extinde la anumite populații care au risc special, bătrâni, pacienți bolnavi și așa mai departe.

Există, fără îndoială, un plan pentru a face lucrul acesta într-un mod rațional pentru că, atât numărul de teste, cât și numărul de echipamente de laborator și numărul de specialiști, este limitat.

Pentru a putea face aceste teste avem nevoie, nu numai de kit-urile de testare, care pot fi achiziționate relativ facil, ci și de echipamente de testare, de aparatura de laborator necesară, dar cel mai greu e să avem numărul de specialiști formați, care au experiența, expertiza și siguranța acestei proceduri. Altfel, am putea avea rezultate false", a spus secretarul de stat.

În momentul de față, testele pentru coronavirus pot fi făcute la unități din București, Cluj, Timișoara și Craiova.

"Dispunem în acest moment de mai multe unități în care facem această testare: 2 în București (Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș) și cele de la Iași, Cluj, Timișoara și Craiova. Se adaugă și e pe cale să operaționalizăm testarea cu aparatele de la Asociația de Medicină Veterinară. Aparatul e același, care face aceeași analiză", a mai spus Horațiu Moldovan.

Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Avem zece mii de teste pentru coronavirus în achiziție în acest moment

Cazuri de coronavirus în România

În România au fost confirmate 217 cazuri pozitive de coronavirus, până în momentul de față, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 26 ani și 64 de ani.

Patru dintre pacienții confirmați cu coronavirus se află în secțile de terapie intensivă, cu o stare generală stabilă.

Peste 3000 de persoane în carantină instituționalizată și peste 18.900 în izolare la domiciliu

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3373 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 18965 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4150 de teste. Dintre acestea, 3928 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 8 unități sanitare din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Iași și Constanța.

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close