Antena 3 CNN Coronavirus COVID-ul venit "pe aripile vântului" provocă panică în țara care ține cu dinții de politica de "zero cazuri"

COVID-ul venit "pe aripile vântului" provocă panică în țara care ține cu dinții de politica de "zero cazuri"

Oficialii din orașul chinez Dandong au intrat în alertă după ce au fost semnalate recent mai multe cazuri de infectare cu COVID, a căror cauză este, aparent, inexplicabilă.

COVID-ul venit "pe aripile vântului" provocă panică în țara care ține cu dinții de politica de "zero cazuri"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iun 2022   •   12:27

Dandong, care a trecut printr-o carantină de peste o lună, se află în apropierea graniței dintre China și Coreea de Nord, iar asta alimentează suspiciunile că microorganismul - ce are nevoie de o gazdă vie pentru a se multiplica - a fost adus de vânt din țara vecină.

Din acest motiv, autoritățile locale le-au cerut rezidenților să stea cu geamurile închise.

Presa internațională, care relatează acest caz bizar, menționează că nu sunt dovezi științifice în privința virusului purtat de vânt iar responsabilii din Dandong și teoria la care au aderat au devenit ținta ironiilor pe rețelele sociale.

Ultimii infectați din oraș n-au ieșit din casă înainte de a contracta boala

În ciuda restricțiilor severe impuse la sfârșitul lunii aprilie, numărul infectărilor zilnice cu COVID a crescut în orașul cu peste 2 milioane de locuitori.

Majoritatea cazurilor depistate recent sunt ale unor rezidenți care nu ieșiseră din casă în ultimele patru zile înainte de a fi diagnosticați.

Drept consecință, autoritățile locale i-au îndemnat pe locuitorii din apropierea râului Yalu, aflat la graniță, să-și închidă ferestrele în zilele în care vântul suflă dinspre sud.

Solicitarea apare într-un document oficial.

Cercetările arată că infecțiile cu transmitere prin aer sunt puțin probabile pe distanțe lungi, dacă nu există expunere repetată. 

Specialiștii spun că virusul a trecut, probabil, granița, dar nu purtat de vânt

Contactați de ziariști, reprezentanții autorităților sanitare provincia Liaoning - unde se află Dandong - au declarat că nu cunosc detalii despre răspândirea coronavirusului prin aer.

Orașul Dandong este un centru comercial-cheie pentru relațiile dintre China și Coreea de Nord.

Aproximativ 70% din comerțul exterior al regimului de la Phenian a trecut prin Dandong înainte de pandemie.

Pe de altă parte, transportul feroviar de marfă între Dandong și orașul vecin Sinuiju, din Coreea de Nord, a fost suspendat o perioadă îndelungată, din cauza pandemiei.

Ben Cowling, epidemiolog la Universitatea din Hong Kong, a arătat că este puțin probabil ca infecțiile să se răspândească, purtate de vânt, pe distanțe lungi.

Virușii nu rezistă la lumina soarelui și în aer liber, a indicat el.

Un alt specialist în boli infecțioase, australianul Peter Collignon, spune că, cel mai probabil, răspândirea a fost favorizată de oamenii care au trecut granița sau au circulat prin oraș.

El s-a declarat împotriva cerinței de a închide ferestrele, arătând că "e mai bine să ai aer curat".

Foto: Vedere a râului Yalu, care desparte orașele Dandong (China) și Sinuju (Coreea de Nord)

×
Subiecte în articol: COVID-19 Dandong China vant
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close