Antena 3 CNN Coronavirus COVID-19, mai agresiv cu persoanele care nu aparţin rasei albe. Cât de expuşi sunt asiaticii şi afro-americanii

COVID-19, mai agresiv cu persoanele care nu aparţin rasei albe. Cât de expuşi sunt asiaticii şi afro-americanii

Un studiu recent arată că persoanele care aparţin rasei albe au, statistic, şanse semnificativ mai mici să se contamineze cu Sars-COV-2 în comparaţie cu cele afro-americane şi asiatice, anunţă BBC.

COVID-19, mai agresiv cu persoanele care nu aparţin rasei albe. Cât de expuşi sunt asiaticii şi afro-americanii
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    12 Noi 2020   •   21:50

Astfel, persoanele de culoare sunt de două ori mai expuse riscului de infectare, comparativ cu indivizii aparţinând rasei albe.

Persoanele asiatice sunt de 1,5 ori mai expuse la infectare şi este mai probabil că vor avea nevoie de internare la terapie intensivă, indică rezultatele citate de BBC.

În plus, riscul de deces în rândul asiaticilor infectaţi cu COVID pare să fie mai mare decât în cadrul altor populaţii, conform unor indicii provizorii

Studiul, realizat de cercetători de la universităţile britanice Leicester şi Nottingham şi efectuat pe 18 milioane de oameni, a fost publicat de  EClinical Medicine şi confirmă cercetări similare efectuate anterior.

Vulnerabilitatea minorităţilor etnice, accentuată de condiţiile de muncă şi viaţă şi de rasism

Datele de lucru provin din Regatul Unit şi din cercetări efectuate în Statele Unite ale Americii.

Rezultatele sunt de natură să provoace îngrijorare într-o ţară precum Marea Britanie, unde 14% dintre lucrătorii esenţiali, care nu pot să îşi desfăşoare activitatea de acasă, provind din rândul minorităţilor etnice. Aceştia sunt masaţi în principal în zonele urbane, unde transmisia comunitară este accentuată şi, foarte probabil, trăiesc într-un spaţiu mai restrâns.

În plus, în august 2020, aproximativ 34% dintre bolnavii infectaţi cu COVID şi aflaţi în stare critică proveneau din rândul unei minorităţi etnice.

Totuşi, în pofida statisticilor îngrijorătoare, cercetătorii spun că nu sunt indicii că vulnerabilitatea persoanelor de culoare şi asiatice la coronavirus ar fi imputabilă unor cauze genetice.

Locuinţele "multi-generaţie" vulnerabilizează minorităţile

Dr Manish Pareek (Universitatea Leicester) susţine că membrii minorităţilor etnice sunt mai expuşi la virus în virtutea slujbelor lor şi pe seama faptului că, sub acelaşi acoperiş, trăiesc membri din mai multe generaţii ai aceleiaşi familii.

Autorii studiului mai adaugă că rezultatele clinice defavorabile minorităţior etnice sunt agravate de "rasism şi discriminare structurală", notează sursa citată.

×
Subiecte în articol: COVID-19 minoritati vulnerabilitate
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close