Antena 3 CNN Coronavirus Simptomul COVID care apare mai ales la tineri. Cercetătorii cred că au elucidat mecanismul

Simptomul COVID care apare mai ales la tineri. Cercetătorii cred că au elucidat mecanismul

Oamenii de știință spun că sunt în măsură să explice unul dintre cele mai vizibile și mai terifiante simptome produse de infecția cu coronavirus.

Simptomul COVID care apare mai ales la tineri. Cercetătorii cred că au elucidat mecanismul
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Oct 2021   •   17:27

Este vorba despre așa-numitele "degete COVID". Degetele de la picioarele persoanelor afectate capătă un aspect similar leziunilor produse de degerături.

"Degetule COVID" par să fie un efect secundar al reacției de apărare a organismului infectat.

Într-un studiu recent, cercetătorii afirmă că au identificat care părți ale sistemului imunitar sunt implicate în producerea acestui simptom.

Rezultatele, publicate în Jurnalul Britanic de Dermatologie, ar putea ajuta la elaborarea de tratamente specifice pentru "degetele COVID".

Simptom COVID: pe degetele de la picioare apar leziuni cu aspect similar celor produse de degerături

Simptomul se poate manifesta la orice vârstă, însă cel mai adesea sunt afectați copiii și adolescenții.

Unii pacienți spun că leziunile nu sunt dureroase. Alții, dimpotrivă, acuză faptul că aceste erupții sunt extrem de dureroase și însoțite de mâncărimi, cu vezicule sensibile și umflături.

BBC evocă situația prin care a trecut Sofia, o adolescentă de 13 ani din Scoția, care abia putea să meargă sau să poarte încălțări după ce a dezvoltat simptomul "degetelor COVID" în urmă cu câteva luni.

Pentru drumuri mai lungi, ea a fost nevoită să folosească un scaun cu rotile.

Există cazuri de asimptomatici care prezintă simptomul "degetelor COVID"

Afecțiunea localizată la degetele de la picioare este prezentă, uneori, și la degetele mâinilor, arată sursa citată.

Epiderma în zona afectată este roșie sau purpurie. Unii pacienți prezintă proeminențe dureroase sau zone tegumentare aspre.

Umflăturile pot avea puroi.

Durata simptomelor variază de la pacient la pacient. Poate fi vorba de săptămâni sau luni. 

Există și cazuri în care bolnavii nu au niciunul dintre simptomele clasice ale COVID, între care tusea persistentă, febra, absența sau modificarea simțurilor gustului sau mirosului.

De ce apar "degetele COVID"

În cadrul studiului citat de BBC au fost testate sângele și pielea pacienților iar rezultatele au indicat două componente ale sistemului imunitar drept potențiali responsabili pentru simptomul "degetelor COVID".

Prima este o proteină antivirală numită interferon tip 1. Cealaltă este reprezentată de un anticorp care atacă în mod eronat celulele și țesuturile persoanei bolnave, nu doar virusul.

Sunt implicate și celule care acoperă vasele de sânge mici și care alimentează zonele afectate, spun cercetătorii de la Universitatea din Paris.

În primăvara anul trecut, ei au studiat 50 de persoane suspecte de simptomul "degetelor COVID" precum și alte 13 cu leziuni similare, însă produse de degerături, fără vreo legătură cu coronavirusul și care au survenit înainte de debutul pandemiei.

Medicul britanic Ivan Bristow arată că, la fel ca în cazul degerăturilor care apar în mod uzual în sezonul rece și la persoanele cu probleme circulatorii, leziunile tipice "degetelor COVID" dispar de la sine.

"Degetele COVID", foarte rare după vaccinare

Unii pacienți necesită însă tratament. "Confirmarea cauzelor va ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente, mai eficiente", a estimat medicul.

La rândul său, dr. Veronique Bataille, dermatolog consultant pentru Fundația Dermatologică din Marea Britanie, precizează că "degetele COVID" au fost observate mai des în faza timpurie a pandemiei, fiind mai puțin obișnuite în prezent, în condițiile în care predomină varianta Delta.

Faptul că "degetele COVID" se întâlnesc mai rar ar putea avea legătură cu faptul că în prezent există vaccin iar mulți foști pacienți au imunitatea dată de trecerea prin boală.

Cazurile de "degetele COVID" după vaccinare sunt foarte rare, susține dr. Bataille.

Ea a mai atras atenția asupra faptului că problemele dermatologice produse de COVID pot să apară la ceva timp după infecția acută și pot apărea, de asemenea, la persoane asimptomatice, astfel încât uneori nu se face legătura cu coronavirusul.

×
Subiecte în articol: degete COVID-19 interferon tip 1
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close