Antena 3 CNN Coronavirus Danemarca a devenit prima ţară din UE care a autorizat pastila anti-COVID de la Merck

Danemarca a devenit prima ţară din UE care a autorizat pastila anti-COVID de la Merck

Danemarca devine prima ţară din Uniunea Europeană care a autorizat pastila anti-COVID. Molnupiravir, dezvoltat de grupul american Merck, este destinat în principal pacienţilor din grupele de risc.

Danemarca a devenit prima ţară din UE care a autorizat pastila anti-COVID de la Merck
Sursa foto: Twitter/Reuters
de Alexandra Ionescu    |    16 Dec 2021   •   21:15

Molnupiravir, pastila pentru tratamentul COVID-19 produsă de laboratorul Merck, a fost aprobată în Danemarca. Astfel, ţara a devenit prima din Uniunea Europeană care face acest pas pentru bolnavii de COVID-19.

Comercializat sub numele de Lagevrio, acest medicament produs sub formă de pastile, a fost aprobat la jumătatea lunii noiembrie de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru utilizare în regim de urgenţă, înainte ca tratamentul să primească o autorizare oficială privind lansarea sa pe piaţă.

„Recomandăm tratamentul, considerăm că avantajele depășesc dezavantajele pentru pacienții care prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi grav de Covid-19”, anunță un oficial al Agenției Naționale de Sănătate (SST), Kirstine Moll Harboe. „Suntem pe deplin conștienți că este un tratament nou și neaprobat, asupra căruia încă nu avem prea multe cunoștințe”, recunoaște SST, care monitorizează cu atenție efectele tratamentului.

EMA a precizat atunci că medicamentul poate fi folosit în tratarea adulţilor bolnavi de COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc mare să dezvolte o formă gravă” a bolii. Tratamentul se administrează timp de cinci zile, câte două tablete pe zi.

Atât Merck și Pfizer au dezvoltat pastile antivirale care au demonstrat o eficacitate promiţătoare în studiile efectuate pe adulţi cu COVID-19 care prezintă un risc ridicat de a face forme grave de boală, cu Pfizer la 89% şi Merck în jur de 50%. 

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close