Antena 3 CNN Coronavirus Deși coronavirusurile afectează oamenii de mulți ani, nu am putut face un vaccin pentru ele. Explicația unui specialist australian

Deși coronavirusurile afectează oamenii de mulți ani, nu am putut face un vaccin pentru ele. Explicația unui specialist australian

În acest moment sunt peste 50 de experimente și de studii clinice pentru diverse tipuri de posibile vaccinuri pentru SARS-CoV-2, noul coronavirus care a apărut în China la sfârșitul lui 2019.

Deși coronavirusurile afectează oamenii de mulți ani, nu am putut face un vaccin pentru ele. Explicația unui specialist australian
Sursa foto: Pixabay.com
20 Apr 2020   •   20:13

Cu așa multe grupuri de cercetători lucrând la un vaccin, pare aproape sigur ca măcar unul dintre ele să fie eficient. Realitatea, însă, este mult mai complicată.

Acesta nu e nici primul, nici ultimul coronavirus care a infectat oamenii și, până acum, cercetătorii nu au putut dezvolta un vaccin pentru coronavirusuri, scrie Libertatea.

Asta pentru că coronavirusurile afectează preponderent tractul respirator superior, unde sistemul imunitar nu ajunge ușor, a spus Ian Frazer, cercetător la Universitatea din Queensland, Australia.

În trecut, Frazer a fost implicat în dezvoltarea vaccinurilor pentru virusul papiloma uman (HPV) care provoacă cancerul de col uterin — un vaccin care a avut nevoie de ani de muncă pentru a avea succes.

"Tractul respirator superior se află, evident, în interiorul corpului nostru, însă sistemul imunitar îl tratează de parcă ar fi o suprafață externă. Așa că încercările de imunizare sunt ca și cum ai încerca să faci un vaccin care omoară un virus la suprafața pielii.

Pielea și stratul exterior de celule din tractul respirator superior acționează ca o barieră împotriva virusurilor, oprindu-le să intre în corp. Problema e că este foarte dificil să neutralizezi virusuri „în afara” corpului", afirmă specialistul.

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close