Antena 3 CNN Coronavirus Statul român pune piedici celor care vor să doneze plasmă convalescentă: “Te vom contacta noi”

Statul român pune piedici celor care vor să doneze plasmă convalescentă: “Te vom contacta noi”

Din lipsă de personal sau de pregătire, centrele de transfuzie nu îi pot programa pe cei care s-au vindecat de COVID-19 şi vor să doneze plasmă. Mai mult de atât, cel care vrea să-şi doneze plasma trebuie să suporte cheltuielile, deşi costurile ar trebui suportate de stat, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

Statul român pune piedici celor care vor să doneze plasmă convalescentă: “Te vom contacta noi”
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    18 Dec 2020   •   13:00

Există foarte multe persoane care vor să doneze plasmă în această perioada însă sunt refuzate din diverse motive.Compania care a asigurat gratuit toate echipamentele pentru procedura de plasmafereză a făcut și o statistică în acest sens.

Așadar, 3 din 5 români care vor să doneze plasmă nu au reușit să își facă programare în acest sens. Iar 1 din 5 donatori, deși a ajuns la centrul de transfuzie, a fost refuzat pentru motive care nu se regăsesc în Ghidul European, motive invocate ca fiind medicale, nefiind însă motive reale.

"Dacă reușeșți să iei legătură cu un centru de transfuzie ti se spune “te vom contacta noi” și apoi nu te mai contactează nimeni și nu îți mai răspunde nimeni la telefon." a declarat pentru Antena3, Florin Hozoc, specialist în sănătate.

"Soluțiile sunt la Ministerul Sănătății ,să inițieze o campanie masivă de informare a pacienților vindecați și o campanie masivă de dialog cu acești pacienți, să majoreze numărul personalului din centrele de transfuzie astfel încât toate persoanele vindecate, care pot să doneze, să ajungă să doneze.", a mai spus acesta

4 din 5 români care vor să doneze plasmă sunt refuzați din motive administrative

În continuare, în România, se donează foarte puțină plasmă: 2,5 doze la fiecare 100 de pacienți confirmați. În timp ce, la nivelul Uniunii Europene, media este de 12 doze la fiecare 100 de pacienți confirmați cu SARS-CoV-2. 

În ceea ce privește centrele de transfuzie, fruntașele țării sunt cele din Arad, Buzău, Brașov, Bistrița-Năsăud, București, Galați și Hunedoara, iar codașele în acest clasament sunt centrele din județele Bacău, Ploiești, Piatră Neamț, Timișoara dar și Constanța.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close