Antena 3 CNN Coronavirus Anunț de ultimă oră făcut de Agenția Europeană pentru Controlul Bolilor. Sunt vizați toți adulții din UE

Anunț de ultimă oră făcut de Agenția Europeană pentru Controlul Bolilor. Sunt vizați toți adulții din UE

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) a cerut statelor din Uniunea Europeană să dispună măsuri urgente pentru a evita "povara foarte mare" a cazurilor de COVID în lunile decembrie și ianuarie, transmite AFP.

Anunț de ultimă oră făcut de Agenția Europeană pentru Controlul Bolilor. Sunt vizați toți adulții din UE
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    24 Noi 2021   •   15:22

Andrea Ammon, directorul ECDC, a cerut ca dozele de vaccin anti-COVID să fie disponibile pentru toate persoanele peste 18 ani și în mod prioritar pentru adulții peste 40 de ani.

Agenția solicită statelor să își crească rata generală de vaccinare, mai ales în cazul celor unde acest indicator este scăzut.

Aproximativ 67,7%  din populația generală a Uniunii Europene și a Spațiului Economic European (Norvegia, Liechtenstein și Islanda) a fost complet vaccinată, remarcă AFP.

Există mari diferențe între state precum Bulgaria, aflată în coada clasamentului, cu 24,2%, și Portugalia, unde cei vaccinați cu schemă completă reprezintă 86,7% din populație.

"Asta lasă un mare decalaj în ceea ce privește vaccinarea, care nu poate fi acoperit rapid și lasă loc virusului să se răspândească", a arătat șefa ECDC.

"Trebuie să ne concentrăm urgent pe închiderea acestui decalaj imunitar, să oferim doze booster tuturor adulților și să reintroducem măsuri non-farmaceutice", a completat ea.

Măsurile non-farmaceutice reprezintă o expresie "diplomatică" a restricțiilor dispuse de autorități pentru a combate pandemia.

Cererea de a pune la dispoziția tuturor adulților europeni doza a treia de vaccin anti-COVID vine la o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a prognozat că, pe actuala dinamică a infectărilor cu coronavirus, încă 700.000 de persoane vor muri în Europa până în martie anul viitor, decât bilanțul deceselor de COVID la 2,2 milioane.

Ultimele scenarii elaborate de ECDC arată că presiunea generată de cazurile de contaminare cu varianta Delta în UE și în Spațiul Economic European va fi foarte mare în decembrie și ianuarie, dacă nu sunt aplicate restricții combinate cu creșterea ratei de vaccinare.
 

×
Subiecte în articol: ecdc doze booster Andrea Ammon
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close