Antena 3 CNN Coronavirus FSSR: Sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit suficient pentru lupta împotriva pandemiei COVID-19

FSSR: Sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit suficient pentru lupta împotriva pandemiei COVID-19

Federația „Solidaritatea Sanitară” publică primele date rezultate din cercetarea pe tema percepției salariaților din sănătate privind asigurarea echipamentelor individuale de protecție.

FSSR: Sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit suficient pentru lupta împotriva pandemiei COVID-19
Sursa foto: Pixabay
17 Mar 2020   •   13:18

”Concluzia generală rezultată pe baza datelor indică faptul că sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit de lupta împotriva pandemiei COVID 19, cea mai mare slăbiciune reprezentând-o  lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecție.
Refuzul autorităților de a respecta regulile dialogului social înrăutățește situația, accentuând gradul de neîncredere al salariaților.

Principalele informații:

78% dintre respondenți declară că unitatea în care-și desfășoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecție (70,91% - pentru întrebarea care a vizat personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar); doar 7,25% au indicat faptul că unitatea are aceste echipamente.


Echipamentul de protecție    Procentul salariaților care afirmă că
l-au primit
Mănuși de unică utilizare    70,92%
Mască chirurgicală    69,36%
Halat impermeabil de unică folosință    19,08%
Niciunul    15,82%
Mănuși menajere    11,63%
Ochelari de protecție    10,00%
Mască N95 sau FFP2 standard, sau echivalent    8,23%
Halat de unică folosință cu mânecă lungă + șort impermeabil de unică folosință    7,73%
Ghete /papuci de spital închiși în față    7,02%
Mască FFP3    4,33%
Ecran de protecție facială    4,26%
 


63% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuat instructajul de protecție a muncii aferent îngrijirii medicale a pacienților cu coronavirus; 55,68% au indicat același lucru pentru pacienții suspectați a fi infectați cu COVID 19.

65% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuată instruirea privind utilizarea, punerea, decolarea și eliminarea echipamentelor de protecție personală (PPE).

51,58% dintre salariați au indicat faptul că nu le-au fost furnizate protocoalele pentru evaluarea, triajul și tratarea pacienților cu COVID 19. Nu putem indica scenariul de intervenție din care fac parte acești salariați.
42,6% dintre respondenți afirmă că au fost nevoiți să cumpere materiale de protecție.

Doar 44,59% dintre respondenți au indicat faptul că unitatea are un sistem de monitorizare a infecțiilor nosocomiale pentru personal.
Doar 26,9% dintre respondenți au indicat că unitatea a inițiat procedurile de consultare a salariaților/reprezentanților salariaților privind pregătirea pentru lupta cu COVID 19.

Numai 20,5% au indicat faptul că Comitetul de Sănătatea și Securitate în Muncă a pregătit un plan/măsuri de protecție a sănătății și securității în muncă aferente luptei cu COVID 19.

Doar 27,52% dintre respondenți au indicat faptul că Compartimentul de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale din unitate a implementat o strategie de acțiune specifică COVID 19.
68,5% dintre respondenți afirmă că sunt nevoiți să-și spele ținutele de lucru acasă.

38% dintre respondenți  afirmă că unitatea este pregătită să li se monteze o mască de protecție, odată cu venirea în unitatea sanitară, pacienților suspecți a fi infectați cu COVID19.”, se arată într-un comunicat al instituției.

Doar 13,3% dintre salariați consideră că nivelul actual al personalului medical din unitate este adecvat volumul de pacienți ce ar putea fi internați.
Numai 42% dintre respondenți au fost informați care sunt regulile de utilizare rațională a echipamentului individual/personal de protecție (PPE) în contextul COVID 19.

Doar 50% dintre respondenți au indicat faptul că au fost informați care sunt principalele măsuri de protecție recomandate de INSP.

Personalul din unitățile în care sunt tratați pacienții cu COVID 19

6,76% dintre respondenți au indicat faptul că în unitatea lor sunt internați pacienți COVID 19.

32% dintre respondenții au indicat că unitatea sanitară a anunțat toți angajații în momentul depistării unui pacient infectat cu COV19 în unitate.

Precizăm că datele vor fi prezentate în perioada imediat următoare pe site-ul Federației „Solidaritatea Sanitară”: https://solidaritatea-sanitara.ro/

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close