Antena 3 CNN Coronavirus În România, unul dintre cele mai promițătoare tratamente pentru COVID-19 nu e folosit la potențialul său

În România, unul dintre cele mai promițătoare tratamente pentru COVID-19 nu e folosit la potențialul său

România nu are protocoale şi nu poate să pună tratamentul cu plasmă în aplicare. Plasma imună se recoltează timp de trei săptămâni, începând din a 14-a zi de la vindecare. Fiecare donator de plasmă poate salva nouă vieţi.

În România, unul dintre cele mai promițătoare tratamente pentru COVID-19 nu e folosit la potențialul său
Sursa foto: pixabay.com
21 Apr 2020   •   16:21

Injectarea plasmei pacienţilor vindecaţi de Covid-19 este considerată unul dintre cele mai promiţătoare tratamente pentru cei care sunt infectaţi cu noul virus. Plasma convalescentă are anticorpi, care îi ajută pe cei bolnavi să lupte cu virusul. România are deja instalate două echipamente, iar numărul total va ajunge la 18. Nu sunt însă publicate protocoalele pentru recoltarea plasmei şi tratament, astfel că țara pierde zilnic o parte dintre donatori.

„Colectarea de plasmă de la donatorii convalescenţi se poate face din a 14-a zi după ce aceştia s-au vindecat, timp de trei săptămâni, după care scade destul de mult canitatea de anticorpi din sângele acestor donatori”, spune Florin Hozoc, directorul unei firme care importă imunoglobulin, potrivit Mediafax.

De la fiecare dintre aceştia se pot colecta 600 de mililitri de plasmă, folosită pentru alţi trei bolnavi. Dacă un pacient donează de trei, el poate salva nouă vieţi. De cele mai multe ori, plasma este folosită în a şasea zi de la declanşarea simptomelor, pentru a preveni agravarea bolii şi a reduce intensitatea simptomelor.

Florin Hozoc adaugă că plasma colectată de la donatorii convalescenţi Covid-19 se administrează în doze de 200 ml de obicei în două prize. O primă priză de 100 ml, după care se face o pauză de 10, până la 12 ore, timp în care se monitorizează atent pacientul şi se administrează a doua priză.

Studii făcute în Statele Unite, Suedia, China sau Coreea de Sud vor să demonstreze eficienţa acestui tratament. Şi Franţa a început un studiu clinic, ale cărui rezultate ar trebui să fie publicate la începutul lunii mai.

×
Subiecte în articol: coronavirus tratament plasma
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close