Antena 3 CNN Coronavirus Urmările infectării cu COVID-19: Ceață pe creier și pierderi de memorie, la un an după boală

Urmările infectării cu COVID-19: Ceață pe creier și pierderi de memorie, la un an după boală

Apar noi studii care arată că pacienţii COVID-19 au de suferit de pe urma bolii pe termen lung. Aşa-numita ceaţă pe creier, care duce la pierderi de memorie şi lipsa concentrării, a fost observată la mai mulţi pacienţi studiaţi de o echipă de medici din New York.

Urmările infectării cu COVID-19: Ceață pe creier și pierderi de memorie, la un an după boală
Sursa foto: Pexels
de Andreea Ştefan    |    26 Oct 2021   •   12:44

Medicii din România spun că astfel de situații sunt des întâlnite și în țara noastră.

Sunt expuși pacienții de peste 60 de ani, însă, în mare măsură, sunt afectați și tinerii.

Sunt foarte multe persoane care au trecut prin boala COVID-19 și se plâng acum că le-a fost foarte greu să își reia activitatea în ritmul normal.

”Primele semne apar încă din prima perioadă de evoluție a bolii și sunt legate de cogniție. Oamenii uită, vorbesc foarte multe lucruri pe care nu le-ar vorbi de altfel. Apare, în general, la persoanele peste 60 de ani și ar trebui o colaborare între specialiștii noștri, între neurologi, psihiatrii, urgentiști și cei care tratează COVID-19.

Foarte evidente aceste tulburări care apar după COVID-19 sunt la persoanele care au trecut prin boală și care revin în urgență pentru anumite patologii care pot fi legate de evoluția bolii. Studiile există, nu sunt suficient de justificate pentru a lua niște măsuri concrete, dar putem lua în considerare această evoluție.

Probabil, una dintre cauze este acea izolare care, chiar și în spital, o are pacientul și în care socializarea lui, comunicarea lui este foarte redusă. Poate psihologii ar trebui să se ocupe de acești pacienți.

(...) Această tulburare apare și la tineri, dar este mult mai puțin frecventă decât la persoanele de peste 60 de ani. Da, este cazul de vitamine, este cazul de trofice cerebrale și de un suport psihologic serios”, a declarat la Antena 3 Emil Bunda, directorul medical al Spitalului Județean Reșița. 

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close