x close

Mărturia omului despre care s-a spus că a adus COVID-19 în România. „Eram un delincvent și un purtător de virus”

de L.D.    |    14 Mai 2020   •   11:08
Mărturia omului despre care s-a spus că a adus COVID-19 în România. „Eram un delincvent și un purtător de virus” Hepta

Pacientul zero al României.. un italian căsătorit cu o româncă, venit în vizită la familie. Acesta declară că virusul ucigaș i-a distrus viața. Și nu din punct de vedere al sănătății, ci a ceea ce i s-a întâmplat lui și familiei lui în România și Italia după ce a fost diagnosticat.

Cesare Emendatori este considerat Pacientul 0 al României. Din momentul în care a fost confirmat pozitiv cu coronavirus, viața lui și a familiei lui s-a schimbat complet. Acesta spune că era considerat vinovat de oamenii din preajmă. Cei din România îi spuneau că a adus aici virusul din Italia, iar cei din Italia că l-a adus din România.

„La granița cu Marche, un focar neobișnuit în Rimini, se crede că ar avea legătură cu cele din Lombardia și este posibil ca totul să fi plecat de la această pizzerie. Proprietarul, în vârstă de 71 de ani, a fost diagnosticat pozitiv și ar fi călătorit mult la sfârșitul lunii februarie”, relata despre el presa italiană.

Printre destinații a fost și România unde italianul a fost să își viziteze familia. 

„În urmă testării făcute în Gorj a persoanelor care au intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini avem primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României”, anunța în 26 februarie fostul ministru al Sănătății, Victor Costache.

”Eu nu am infectat pe nimeni. Nici în România, nici aici. Acolo am ajuns marți noapte la Craiova, cu un avion. Am mers direct acasă, acolo am avut febră, dar am luat o tachipirină (nr. paracetamol) și dimineață nu mai aveam febră. Am fost la primărie să plătesc taxele. Am scos bani, am plătit taxele și am mers acasă. Atunci am avut iar febră”, a declarat Cesare. 

Nici Cesare și nici medicul lui nu au bănuit că, deși avea simptome, ar putea fi infectat cu noul coronavirus. Epidemia era incă la început.

”Eu de multă vreme ma simțeam așa, obosit. După mine, acest virus îl aveam de 20 de zile. Asta cred acum, azi. Dacă știam că îl am, nu aș fi plecat în România. Nici măcar în Italia, stăteam acolo. Erau primele simptome. Aici au vorbit despre mine și au zis că am venit din România și am adus virusul aici.

”În România chiar au zis că eu am ajuns la Craiova, că am stat o zi jumate acolo cu o amantă și pe urmă am mai stat o zi jumate la Târgu Jiu, cu o altă amantă. Și eu eram cu fiul meu, înțelegi, cum eram eu cu amanta? Eram cu acest prieten și cu fiul meu. Am fost acasă la mine, am și un apartament în Târgu Jiu. Ți-am explicat ce am făcut, m-am dus să plătesc taxele. Trecuse mult timp și am zis să fac un salt, trei zile și noapte bună. Nu știam că o să-mi apară febră acolo în România. Doctorul când mi-a dat medicamentele mi-a spus că nu e nimic, este o răceală, să iau pastile și trece a doua zi. Nimeni nu era conștient de această boală. Când m-am întors și am fost la control, doctorul m-a trimis să fac această radiografie pentru plămâni.

În urma radiografiei și testului făcute în Italia, după ce și-a încheiat călătoria în România, Emendatori a aflat că este infectat cu noul coronavirus și asa a devenit pacientul 0 din România și pacientul 1 din Rimini.

Primul pacient infectat din România a fost un tânăr din Gorj, în vârstă de 24 de ani. Cesare Emendatori ar fi fost la fabrica la care lucra, dar nu au intrat în contact direct. Se presupune că ar fi luat virusul de pe o suprafață atinsă de afaceristul din Italia. Primul pacient a fost asimptomatic și a fost tratat cu ciorbă la Institutul Matei Balș din Capitală.

Viața lui Cesare și a soției lui s-a schimbat complet din momentul în care a fost depistat cu SARS-CoV 2. El a fost internat în spital în Italia pentru a primi tratamentul de care avea nevoie.

”Eu nu am fost intubat, am respirat singur. Eu cred că atunci când am ajuns la spital, virusul trecea deja. Acestui client de-ai mei, care îmi este și prieten, lui nu i-au făcut testul. El a stat acasă zece zile cu febră și doctorul i-a dat paracetamol. Într-o sâmbătă seara s-a simțit foarte rău și soția l-a dus la spital. Acolo i-au găsit pneumonie. I-au dat tratament și l-au trimis acasă. După trei zile și-a infectat, soția, copiii și mama. Avea 84 de ani”, a adăugat italianu. 

Bănuiește și de unde ar fi putut lua virusul.

În Italia, când am ajuns, am mers la spital. Și aici la fel, au controlat toți angajații, nimeni nu a avut virusul. L-a avut doar un muzicant. Noi credem că virusul l-am luat când a fost târgul la Rimini, am avut mulți clienți chinezi, de la Milano, din Portugalia. Am avut karaoke, am cântat, credem că l-am luat de pe microfoane. Presupunem. Nu se știe.

Familia lui Cesare Emendatori nu a fost infectată. A rămas acasă și a încercat să-l ajute așa cum poate, dar nimeni nu avea voie să iasă din casă. Și-au închis și afacerea, un restaurant din Rimini, și au suportat în liniște toate acuzațiile care li se aduceau.

”În România eram un delincvent și un purtător de virus, în Italia devenisem un infectat care a adus virusul din România. Nici nu știai ce să faci...”.

Sursa: Digi 24

Parteneri
Parteneri
sati