Antena 3 CNN Coronavirus Măștile chirurgicale pot fi refolosite. Cum le dezinfectăm corect

Măștile chirurgicale pot fi refolosite. Cum le dezinfectăm corect

Este mare criză de măști chirurgicale deși cu toții ne dorim să le purtăm când ieșim din case pentru a ne proteja de coronavirus. Avem o soluție totuși pentru cele pe care le avem deja.

Măștile chirurgicale pot fi refolosite. Cum le dezinfectăm corect
01 Apr 2020   •   12:43

Da, le putem refolosi.

”Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și să o folosim peste patru zile. Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat” a spus la ProTV, Brândușa Petruțescu, medic imunolog. 

Asadar, masca chirurgicală se poate dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute. Clorul și alcoolul distrug materialul măștilor chirurgicale. Le lărgesc fibrele. Important este, totuși, ca acestea să rămână cu un diamentru de cel mult 2,5 microni, adică un spațiu care să nu permită intrarea picăturilor de salivă. Particulele virale sunt mai mici, însă transportul se face cu doar cu ajutorul acesteia.

 

 

×
Subiecte în articol: dezinfectare mască
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close