Antena 3 CNN Coronavirus Medic din Iași care tratează pacienții de coronavirus: „Au mai fost valuri epidemice. Cum au venit, așa au și plecat”

Medic din Iași care tratează pacienții de coronavirus: „Au mai fost valuri epidemice. Cum au venit, așa au și plecat”

Medicii ieșeni sunt pozitivi în ceea ce privește situația provocată de coronavirus la noi în țară și asta pentru că absolut toți pacienții internați în acest moment la Iași sunt bine și răspund bine la tratament.

Medic din Iași care tratează pacienții de coronavirus: „Au mai fost valuri epidemice. Cum au venit, așa au și plecat”
Sursa foto: Buna Ziua Iasi
18 Mar 2020   •   13:00

Spitalele s-au reorganizat, s-au aflat noi detalii despre coronavirus, iar medicii înaintează cu toate forțele pentru a opri răspândirea, transmite managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț.

„Coronavirus nu este mai grav decât gripa porcină din cauza căreia s-au înregistrat anul trecut nouă decese la Iași. Sunt sigură că vom zâmbi după toată această perioadă. Pacienții internați la Iași sunt bine, iar prognosticul este favorabil. Este posibil să vină un val pe care trebuie să-l primim conștienți și pregătiți. Au mai fost de-a lungul istoriei valuri epidemice. Cum au venit, așa au și plecat. Important este ca noi, ca populație, să ne mobilizăm, să respectăm regulile de igienă, de autoizolare și, mai ales, să declarăm dacă am fost sau nu în zonele afectate”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, într-un interviu acordat BZI.ro.

Medicul ieșean explică faptul că coronavirus se ia în primul rând pe cale respiratorie, iar parametrii prin care se descrie infectarea și posibilitatea de transmitere se schimbă constant. 

„Virusul se ia pe cale respiratorie în primul rând. Picăturile de salivă sunt picături infectate. Aceste picături nu plutesc în aer la infinit. Se așază pe obiecte. Trăiesc mai multe ore. Persoana se poate infecta direct când vorbește, sau pe masă, dacă pune mâna, sau își atinge ochii. S-a constat că transmiterea prin picăturile contaminate este mai rapidă decât prin contact cu persoana. Din ultimele informații, virusul poate rezista și o zi, două pe suprafețe”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

 

×
Subiecte în articol: Carmen Dorobăț coronavirus
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close