Antena 3 CNN Coronavirus Medicul Mihai Craiu, semnal de alarmă: ”Copiii odată trecuți prin COVID au început să aibă manifestări atât de grave că nu au mai putut merge la școală”

Medicul Mihai Craiu, semnal de alarmă: ”Copiii odată trecuți prin COVID au început să aibă manifestări atât de grave că nu au mai putut merge la școală”

Medicul pediatru Mihai Craiu vorbește, într-o postare pe o rețea socială, despre sindromul inflamator multisistemic, afecțiune care afectează tot mai mulți copii în ultima perioadă.

Medicul Mihai Craiu, semnal de alarmă: ”Copiii odată trecuți prin COVID au început să aibă manifestări atât de grave că nu au mai putut merge la școală”
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    03 Feb 2022   •   11:07

”În timp ce unii "șugubeți" iau în zeflemea severitatea, impactul sau chiar existența infecției cu SARS-CoV-2, experții din toată lumea se adună pentru a descrie problemele, pentru a schimba experiențe și a căuta alinare pentru cei care, odată trecuți prin maladia COVID-19, nu și-au mai revenit la echilibrul existent (în sănătatea lor, în anii anteriori bolii).

Colocvial acest scenariu se numește Long-COVID iar științific se utilizează termenul de PACS (post-acute coronavirus disease 2019 (COVID-19) syndrome).

”La adult, între 10% și 60% din cei afectați de boală au încă simptome la mai mult de o lună de la debut”

La adult, între 10% și 60% din cei afectați de boală au încă simptome la mai mult de o lună de la debut, în special manifestări de oboseală și respirație dificilă/dispnee sau manifestări neurologice si psihoemoționale, numite generic "brain fog" (ceață pe creier). 

La copil totul părea banal - boală ușoară, spitalizare în 1.5-4% din cazuri (depinzând de tipul de mutație a virusului, de zona geografică și de numărul de teste efectuate), vindecare relativ rapidă, mortalitate practic inexistentă...

”Tot acest optimism a fost zdruncinat de apariția sindromului inflamator multisistemic”

Tot acest optimism a fost zdruncinat de apariția sindromului inflamator multisistemic MIS-C. Dar acesta e relativ rar la copiii de origine caucaziană și mai ales la fete... Părea totul grozav până când au apărut știri îngrijorătoare despre PACS și la copil.

Este vorba despre acei copii, care odată trecuți prin boală (chiar și una ușoară!) au început să aibă manifestări atât de grave că nu au mai putut merge la școală sau la joacă.

Cele mai optimiste studii vorbesc de 1.8% din copii că ar dezvolta PACS, cu o durată de circa 2 luni.

Altele aduc cifre mai alarmante, vorbind de persistența semnelor de boală până la 9 luni.

”Care este realitatea la copil?”

Care sunt mecanismele? Să fie doar niște copii fragili emoțional și efectul complex al întreruperii școlii, al izolării, al tensiunilor din familie, al dificultăților economice??

Nu pare a fi cazul, deoarece se pare că acești bolnavi au o "semnătură" imunologică distinctă, un anumit tip de modificare la nivelul anticorpilor (Imunoglobulinele IgM și IgG3).

Situația este complexă și plină de necunoscute. De aceea, sub conducerea UMC Amsterdam s-a coagulat un consorțiu internațional numit IP4C (International Pediatric Post COVID-19 Condition in Children Collaboration).

”Dacă acest semnal medical nu vi se pare un motiv suficient de îngrijorare puteți să ascultați ce spun părinții copiilor afectați de PACS...”

Puteți intra pe portalul celei mai mari asociații caritabile britanice dedicată copiilor cu Long-COVID.

Vocea acestor părinți nu are o agendă politică sau interese economice... Se dorește doar un semnal. Către alți părinți, către medici și către autorități. Acești copii suferă real, nu au boli "închipuite" sau nevroze banale.

Colectivul de specialiști de la INSMC Alessandrescu-Rusescu s-a alăturat acestei inițiative internaționale. Pentru ca să poată beneficia și copiii români ce au PACS de expertiza și protocoalele ce vor fi dezvoltate.

Să fiți sănătoși! Chiar nu e cazul să vă îmbolnăviți acum...”, scrie medicul Mihai Craiu pe Facebook. 

In timp ce unii "șugubeți" iau în zeflemea severitatea, impactul sau chiar existența infecției cu SARS-CoV-2, experții...

Publicată de Spitalul Virtual pentru Copii pe Miercuri, 2 februarie 2022

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close