Antena 3 CNN Coronavirus Experții OMS: A doua doză a vaccinului Pfizer poate fi întârziată în unele cazuri

Experții OMS: A doua doză a vaccinului Pfizer poate fi întârziată în unele cazuri

A doua injecție a vaccinului COVID-19 dezvoltată de laboratoarele Pfizer și BioNTech poate fi amânată cu câteva săptămâni în „circumstanțe excepționale”, au declarat marți experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit Mediafax.

Experții OMS: A doua doză a vaccinului Pfizer poate fi întârziată în unele cazuri
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    05 Ian 2021   •   23:05

Grupul consultativ strategic de experți (SAGE) privind imunizarea „recomandă administrarea a două doze din acest vaccin în termen de 21 până la 28 de zile”, a declarat președintele său, Alejandro Cravioto, într-o conferință de presă. Acesta spuneă însă că este posibilă întârzierea administrării celei de-a doua injecții cu câteva săptămâni „în circumstanțe excepționale de contexte epidemiologice și constrângeri de aprovizionare”. 

Acest lucru va permite „maximizarea numărului de persoane care beneficiază de o primă doză”, a explicat el, conform Mediafax.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Kate O'Brien, directorul departamentului de imunizare și vaccinuri de la OMS, a avertizat că termenul nu poate depăși șase săptămâni. 

Acest anunț al experților OMS vine în momentul în care laboratorul BioNTech a avertizat marți că eficacitatea maximă a vaccinului său împotriva Covid-19 nu a fost demonstrată dacă a doua injecție este întârziată, o strategie aplicată sau luată în considerare de mai multe țări pentru a vaccina mai mulți oameni.

Ministerul german al sănătății cere sfatul experților privind amânarea administrării celei de-a doua doze de vaccin contra COVID-19 

Ministerul a solicitat opinia unei comisii independente pentru vaccinare în privința amânării administrării celei de-a doua doze peste maximul de 42 de zile stabilit acum, după o decizie similară a Marii Britanii. 

Decizia vine după un număr mare de critici contra ministrului sănătății, Jens Spahn, din cauză că Germania nu a reușit să facă rost de destule vaccinuri și demarează prea încet campania de vaccinare la nivel național. 

Decizia britanicilor de a amâna administrarea celei de-a doua doze din produsul Pfizer/BioNTech a fost salutată de mai mulți experți în sănătate germani și vine în condițiile în care guvernele din mai multe țări încearcă să protejeze de coronavirus cât mai mulți oameni posibil prin administrarea primei doze și amânarea celei de-a doua cât mai mult posibil.

BioNTech și Pfizer spun că o întârziere în administrarea rapelului ar putea duce la lipsa unui răspuns imun 

Producătorii faccinului au avertizat luni că o întârziere în administrarea celei de a doua doze de vaccin ar putea duce la lipsa unui răspuns imun împotriva COVID-19, după ce mai multe țări, printre care Marea Britanie, Germania și Danemarca au luat în calcul o astfel de strategie, scrie CNBC.

„Siguranța și eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate pe diferite scheme de dozare, deoarece majoritatea participanților la studiu au primit a doua doză în intervalul specificat în studiile clinice”, se arată într-o declarație comună.

„Nu există date care să demonstreze că protecția după prima doză este susținută după 21 de zile.”, precizează cele două companii, în același comunicat.

 

×
Subiecte în articol: OMS
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close