Antena 3 CNN Coronavirus Pisicile sunt mai predispuse la infecția cu SARS-CoV-2, dacă dorm în pat cu stăpânii bolnavi

Pisicile sunt mai predispuse la infecția cu SARS-CoV-2, dacă dorm în pat cu stăpânii bolnavi

Persoanele care sunt infectate cu SARS-CoV-2 pot transmite boala și animalelor de companie. Cercetătorii spun că pisicile sunt cele mai predispuse în a se infecta cu COVID-19, conform unui studiu realiza de către Universitatea Guelph din Canada.

Pisicile sunt mai predispuse la infecția cu SARS-CoV-2, dacă dorm în pat cu stăpânii bolnavi
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2021   •   13:30

Cercetări prealabile au dovedit că pisicile și câinii se pot infecta cu coronavirus, de la stăpânii, însă nu se știa exact ce poate crește riscul unei posibile infectări

Studiul prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID) a fost efectuat pe animale de companie cu stăpâni infectați cu SARS-CoV-2, dar și pe animale din adăposturi sau care trăiesc pe stradă.

În urma testelor de anticorpi, cercetătorii au descoperit un număr de 48 de pisici și 54 de câini din locuințe, precum și alte 75 de animale din adăposturi și încă 75 de feline de pe stradă care au suferit o infecție prealabilă cu SARS-CoV-2.

În cazul animalelor cu stăpâni infectați, aceștia aveau de completat un chestionar cu întrebări referitoare la interacțiunea pe care o aveau cu animalul, cât timp petreceau împreună, dacă îl mângâiau, dacă dormeau în același pat.

Pisicile, mai susceptibile la infectare decât câinii

Rezultatele studiului arată 67% dintre pisici și 43% dintre câini, care aveau stăpâni infectați au avut rezultate pozitive la testele de anticorpi. Conform studiului, timpul petrecut de către stăpâni în compania animalelor a influențat riscul de infectare al acestora.

Dintre animalele de pe stradă sau din adăposturi doar 9% dintre câini și 3% dintre pisici au dat rezultate pozitive la testele de anticorpi.

Câinii care au fost infectați cu COVID-19 au prezentat simprome ușoare care au dispărut repede. În cazul pisicilor situația a fost asemănătoare, însă au existat și cazuri mai grave.

Conform autorilor studiului, biologia pisicilor dar și receptorii virali le fac mai susceptibile la COVID-19 decât câinii, de asemenea faptul că dorm împreună cu stăpânii, foarte aproape de fața acestora, crește timpul de expunere la orice infecție.

 

×
Subiecte în articol: SARS-CoV-2 animale de companie infectări
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close