Antena 3 CNN Coronavirus A apărut prima "imagine" a variantei Omicron. Cercetătorii au găsit un număr mult mai mare de mutaţii comparativ cu Delta

A apărut prima "imagine" a variantei Omicron. Cercetătorii au găsit un număr mult mai mare de mutaţii comparativ cu Delta

Varianta Omicron a COVID-19 are mai multe mutaţii faţă de Delta, după cum se vede în prima "imagine" a acestei noi variante depistate în Africa de Sud.

A apărut prima "imagine" a variantei Omicron. Cercetătorii au găsit un număr mult mai mare de mutaţii comparativ cu Delta
Sursa foto: Hepta | Pavlo Gonchar/SOPA Images via ZUMA Press Wire
de Georgiana Adam    |    29 Noi 2021   •   00:01

Pe această "imagine" tridimensională, care arată ca o hartă, "se vede clar că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutații decât varianta Delta (care prezintă deja ea însăși un număr mare de mutații), concentrate mai ales într-o singură - zona proteinei care interacționează cu celulele umane", a spus echipa de cercetători, duminică, într-un comunicat, potrivit adevarul.ro.

"Acest lucru nu înseamnă automat că aceste variații sunt mai periculoase, ci pur și simplu că virusul s-a adaptat în continuare la specia umană prin generarea unei alte variante", explică cercetătorii.

"Alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puțin periculoasă sau mai periculoasă", continuă specialiştii.

Cum a fost realizată imaginea variantei Omicron

Imaginea a fost realizată "pornind de la studiul secvențelor acestei noi variante puse la dispoziția comunității științifice", provenind în principal "din Bostwana, Africa de Sud și Hong Kong", a spus Claudia Alteri, profesor de microbiologie clinică la Universitatea de Stat din Milano și cercetător la spitalul Bambino Gesu din Roma.

"Această imagine, care reprezintă o hartă a tuturor variațiilor, descrie mutațiile lui Omicron, dar nu îi definește rolul", subliniază ea.

"Acum va fi important să se definească, prin experimente de laborator, dacă combinația acestor mutații poate avea un impact asupra transmiterii sau asupra eficacității vaccinurilor, de exemplu", conchide cercetătoarea.
 

×
Subiecte în articol: omicron
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close