Antena 3 CNN Coronavirus Reacţia dr. Valeriu Gheorghiţă, despre problemele cu inima din cauza vaccinului pe bază de ARN mesager

Reacţia dr. Valeriu Gheorghiţă, despre problemele cu inima din cauza vaccinului pe bază de ARN mesager

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul camapaniei de vaccinare în România, a vorbit, sâmbătă, în exclusivitate la Antena 3, despre problemele cardiace pe care le-ar putea provoca vaccinurile pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer şi Moderna.

Reacţia dr. Valeriu Gheorghiţă, despre problemele cu inima din cauza vaccinului pe bază de ARN mesager
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    10 Iul 2021   •   19:06

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că vaccinurile pe bază de ARN mesager pot provoca probleme cardiace.

Acestea nu duc la pierderi de vieţi omeneşti, dar pot crea probleme. Cu toate acestea, specialiştii spun că riscurile sunt foarte mici, iar avantajele vaccinării sunt uriaşe. Nu este însă exclus ca anunţul OMS să pună o frână puternică la nivel mondial.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a făcut precizări importante, în exclusivitate la Antena 3.

Valeriu Gheorghiţă: "Aceste cazuri sunt mai frecvente la persoanele sub 30 de ani"

"Sunt într-adevăr ridicate aceste semnale de siguranţă privitor la riscul de inflamaţie cardiacă, tradusă medical, ca miocardită sau pericardită. În momentul de faţă este o frecvenţă a apariţiei acestor cazuri, mai frecvent apare la persoanele sub vârsta de 30 de ani, în mod deosebit la bărbaţi şi mai frecvent după cea de-a doua doză de vaccin pe bază de ARN mesager. Frecvenţa estimată la persoanele sub vârsta de 30 de ani sunt de circa două cazuri la 50.000 de persoane. Practic, vorbim de 40 de cazuri raportate, cel puţin în Statele Unite, la aproximativ 1 milion de persoane vaccinate cu cea de-a doua zonă.

"Cu toate acestea, cazurile analizate au avut o evoluţie favorabilă, au fost forme uşoare"

Practic, după 3-4 zile persoanele respective au fost externate cu stare bună. Desigur că este un aspect care este intens monitorizat, foarte atent analizat de către experţii internaţionali, foarte probabil că se va şi recomanda de a se trece acest tip de reacţie adversă în rezumatul caracteristilor produsului în prospect, cu această frecvenţă foarte rară şi desigur că au fost făcute evaluări ale riscului vis-a-vis de beneficiile pe care le obţinem prin vaccinare. Datele, în momenul de faţă arată o balanţă pozitivă în favoarea beneficiilor, în sensul în care se previn la grupa de vârstă, de pildă, 12-17 ani. Se previn, la un milion de doze administrate, peste 5.700 de cazuri de COVID-19, peste 200 de internări, peste 70 de internări în secţia de Terapie Intensivă şi două decese.

Două cazuri de miocradită, raportate la doi adolescenţi din România

Sunt două cazuri raportate de miocardită la doi adolescenţi de 17 ani. Este un caz din Bacău care a fost raportat şi care a fost prezentat de către colegii de la Direcţia de Sănătate Publică Bacău şi a fost inclusiv în spaţiul public mediatizat şi al doilea caz, în Bucureşti, însă amândouă au avut o evoluţie favorabilă.

 Cred că este foarte important de înţeles un aspect. Faptul că aceste mencanisme funcţionează şi validează aceste semnale de siguranţă, aşa cum s-a întâmplat şi la vaccinul de la compania Astrazeneca, cu evenimentul trombotic. Practic, experţii analizează în permanenţă aceste date.

Valeriu Gheorghiţă: "Indiscutabil, beneficiile vaccinării depăşesc riscurile"

Eu cred că o informare corectă şi transparentă pe marginea acestui subiect, acestui tip de reacţii adverse, una care nu face altceva, decât să ofere informaţiile necesare oamenilor şi anume, care sunt semnele de alarmă şi ce trebuie să facem pentru o evaluare medicală, în cazul în care apar aceste reacţii adverse.

Este indiscutabil faptul că beneficiile vaccinării depăşesc riscurile, mai ales dacă vorbim despre persoane care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, persoane care au un risc de a dezvolta forme severe, pentru că vaccinurile şi-au dovedit în viaţa de zi cu zi eficienţa vizavi de forme severe de boală, de spitalizare şi reducerea riscului de deces. Deci, cred că este important să identificăm aceste semne de alarmă, cum este durerea toracică, durerea în piept, palpitaţii sau senzaţia de lipsă de aer, care apare în primele 7-14 zile de la administrarea, în mod deosebit, a celei de-a doua doze de vaccin şi trebuie să ne adresăm pentru o evaluare medicală. Riscurile sunt foarte mici, sunt reacţii foarte rare şi mai frecvent, într-adevăr, sunt raportate la persoanele cu vârstă curprinsă între 16-24 de ani", a explicat Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă, în exclusivitate la Antena 3.

Peste 25.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore

Conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, 25.323 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

În total, 4.815.988 de români au fost vaccinați de la începutul campaniei, 4.647.851 dintre aceștii având schema completă. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, sâmbătă, la ora 17.00, situația vaccinărilor în România este următoarea: numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 9.120.659. Au fost utilizate 7.211.956 de doze Pfizer BioNTech, 720.649 de doze Moderna, 844.874 de doze AstraZeneca și 343.180 de doze Johnson&Johnson. În ultimele 24 de ore au fost 5 reacții comune și minore la vaccinare. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 16.669 de reacții comune și minore.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close