Antena 3 CNN Coronavirus Reinfectarea cu COVID | De ce se întâmplă și ce factori o cauzează

Reinfectarea cu COVID | De ce se întâmplă și ce factori o cauzează

Rapoartele despre persoane infectate cu coronavirus a doua oară sunt acum destul de frecvente. Ce crește șansa de reinfectare cu virusul și este posibil să te infectezi și pentru a treia și chiar a patra oară?

Reinfectarea cu COVID | De ce se întâmplă și ce factori o cauzează
Sursa foto: Pexels/Polina Tankilevitch
de Alexandra Ionescu    |    04 Feb 2022   •   23:53

De la cântăreții populari Noa Kirel și Shlomi Shabbat până la asistentul de la grădinița copilului tău: mulți oameni din viața noastră au avut COVID-19 de mai multe ori, mai ales cu varianta Omicron.

Infecția și recuperarea de la un virus ar trebui să producă imunizare naturală în corpurile noastre, deoarece sistemul imunitar este deja familiarizat cu virusul și, prin urmare, are celule de memorie specifice care pot detecta rapid virusul și nu îi permit să se replice din nou în organism. Atunci de ce sunt atât de mulți oameni reinfectați cu COVID-19?

Ce este reinfecția?

Reinfecția înseamnă să te îmbolnăvești cu un virus a doua sau a treia oară, independent de tulpină. Diferiți factori cauzează reinfecția. De exemplu, datele indică faptul că, la persoanele nevaccinate, există o șansă mai mare de a fi infectate de mai multe ori, spre deosebire de cei vaccinați.

De asemenea, este posibil ca cei care au contractat virusul ​​foarte ușor prima dată să fie expuși riscului de a-l obține din nou, deoarece infecția inițială nu a provocat un răspuns imunitar suficient de puternic.

Diferite variante au șanse diferite de reinfectare. Dacă ai avut Delta, este mai probabil să fii reinfectat de la expunerea la tulpina Omicron, deoarece este diferit. Dacă ai avut Omicron, totuși, este mai puțin probabil să fii infectat din nou.

Pentru persoanele vaccinate, perioada de timp care a trecut de la ultima doză afectează și ea riscul de infecție. De obicei, reinfecția va fi considerată ca atare numai dacă a apărut după 90 de zile sau mai mult de la prima infecție; aceasta este pentru a exclude din statistici persoanele care au nevoie de mai mult timp să se recupereze și ca încărcătura virală să le părăsească corpul, ceea ce duce la testarea potențial pozitivă timp de săptămâni după acea infecție inițială.

Este dificil de spus cu exactitate câte recurențe verificate au avut loc. Pentru a demonstra acest lucru cu un nivel științific de acuratețe, trebuie să existe o secvențiere genetică a virusului care a infectat o persoană prima dată, apoi secvențierea celei de-a doua infecții virale și compararea acestora.

Aceste proceduri sunt destul de costisitoare și necesită atât de multe resurse încât aceste teste nu sunt practice.

E mai ușor să te reinfectezi cu unele tulpini?

Răspunsul scurt este da. Oamenii de știință de la Imperial College din Londra au calculat, după deducerea și cântărirea altor factori, că Omicron este asociat cu un risc de reinfecție de 4,38-6,63 ori mai mare în comparație cu Delta.

Ei spun că asta înseamnă că protecția împotriva infecției pentru cei care au fost bolnavi și s-au recuperat în ultimele șase luni a scăzut de la 85% înainte de apariția Omicron la o rată de 0-27%. Scăderea bruscă nu este surprinzătoare în lumina a ceea ce se știe deja despre structura virală a Omicron și capacitatea sa impresionantă de a eluda sistemele de apărare ale organismului.

Reinfectarea provoacă o boală mai ușoară?

Logica spune că reinfectarea cu virusul va provoca o boală mai ușoară, iar datele arată că încărcătura virală în infecțiile ulterioare este mai mică în comparație cu cele anterioare. Cu toate acestea, severitatea simptomelor și a bolii depind și de alți factori, cum ar fi starea imunitară a pacientului și caracteristicile tulpinii infecțioase.

Datele din Marea Britanie, de exemplu, arată că, pe măsură ce varianta Alpha a devenit tulpina dominantă, infecțiile recurente s-au manifestat prin mai puține simptome, dar situația s-a inversat când Delta a devenit dominantă. Datele Omicron indică acum că șansa de a prezenta simptome la a doua infecție este destul de similară cu șansa de la prima infecție. Deci răspunsul la această întrebare nu este fără echivoc.

De câte ori te poți infecta cu coronavirus?

După cum am menționat, rapoartele despre persoane care s-au îmbolnăvit de două ori sunt deja destul de frecvente și există, de asemenea, rapoarte despre persoane infectate de trei și chiar de patru ori (deși mult mai puține). Este greu de spus de câte ori este posibil să te reinfectezi.

Cert este că, cu cât epidemia durează mai mult și rămâne în mediu, cu atât sunt mai mari șansele și numărul de reinfecții, potrivit The Jerusalem Post.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close