Antena 3 CNN Coronavirus Evitarea deplasărilor în spații publice, cel mai potrivit scenariu pentru limitarea răspândirii COVID-19

Evitarea deplasărilor în spații publice, cel mai potrivit scenariu pentru limitarea răspândirii COVID-19

Evitarea completă a deplasărilor în spații publice, cu excepția situațiilor când este absolut necesar, este metoda cea mai potrivită pentru evitarea răspândirii coronavirusului. Este concluzia la care au ajuns jurnaliștii de la Washington Post, după ce au apelat la modele matematice care să arate cum poate fi învins virusul.

Evitarea deplasărilor în spații publice, cel mai potrivit scenariu pentru limitarea răspândirii COVID-19
Sursa foto: Pixabay
15 Mar 2020   •   12:21

Potrivit acestora, rata de infectare e mult mai rapidă dacă oamenii nu iau măsuri de igienă și nu sunt impuse niciun fel de restricții privind adunările publice.

Jurnaliştii de la Washington Post au luat în calcul mai multe scenarii cărora le-au aplicat modele matematice pentru a crea diverse simulări. Scenariile sunt făcute pentru o comunitate mică, de cel mult 200 de locuitori.

În primul dintre acestea, în care oamenilor nu le sunt impuse niciun fel de restricţii, rata de răspândire a virusului este foarte rapidă şi populaţia este infectată într-un ritm alert.

Al doilea scenariu este bazat pe măsurile luate de autorităţile din China imediat după declanşarea epidemiei. Carantina forţată s-a dovedit a fi neinspirată, având în vedere că este imposibil ca toată lumea să fie izolată complet.

Al treilea scenariu arată ceea ce se întâmplă atunci când un sfert din populaţie rămâne în mişcare, în timp ce trei sferturi aplică metoda "distanţării sociale". Potrivit experţilor, metoda implică închiderea locurilor publice, cum ar fi restaurantele şi barurile, şi o parte mai mare din populaţie rămâne sănătoasă. Astfel de decizii au fost luate deja în ţări precum Italia, Spania şi Belgia.

Potrivit celui de-al patrulea scenariu, numărul celor infectaţi scade din nou atunci când sunt impuse şi mai multe restricţii de circulaţie şi o parte mai mare a populaţiei se izolează. Experţii spun că aceasta este de fapt cea mai bună metodă pentru oprirea epidemiei.

Evitarea deplasărilor în spații publice, cel mai potrivit scenariu pentru limitarea răspândirii COVID-19

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close