Sfaturile medicilor pentru români acum 100 de ani, în lupta cu gripa spaniolă. E atât de similar cu pandemia de coronavirus

07 Apr 2020   •   10:04
Sfaturile medicilor pentru români acum 100 de ani, în lupta cu gripa spaniolă. E atât de similar cu pandemia de coronavirus Hepta

Cele mai importante sfaturi pe care medicii români le dadădeau în timpul gripei spaniole, acum 100 de ani, sunt impresionant de asemănătoare cu ceea ce ne sfătuiesc pe noi autoritățile acum.

„Se pune acum întrebarea, cari ar fi măsurile de apărare în contra acestei molime primejdioase? Înainte de toate ne vom feri de a veni în atingere cu aceia despre cari știm că sunt atinși de această boală. În timp de epidemie, vom ședea frumușel acasă, vom ținea în jurul nostru cea mai mare curățenie și nu vom intra nici în cârciumă, nici la șezătoare și nici într-alt loc, unde se adună lume multă și de tot felul. 

Vom aierisi des odăile în cari locuim, ne vom spăla mânile de mai multe ori pe zi. [...] Ne vom feri de răceli, iar când suntem siliți, totuși, să stăm între oameni mai mulți, cari vorbesc, tușesc și strănută, ne vom păzi și vom ținea o batistă curată înaintea gurei și a nasului”, scria dr. Iosif Stoichiția, scrie historia.ro.

Medicul sibian caracteriza gripa ca fiind o boală molipsitoare, poate cea mai molipsitoare dintre toate bolile, care se transmitea cu ușurință de la un om la altul, fiind suficient să stăm în aceeași încăpere cu omul bolnav sau să luăm masa împreună.


 

ExitPOLL
x close