Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Mihai Craiu: La copiii foarte mici COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastroenterită acută

Dr. Mihai Craiu: La copiii foarte mici COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastroenterită acută

Simptomele tulpinii Omicron la copiii mici debutează ca o gastroenterită acută, anunță medicul pediatru Mihai Craiu.

Dr. Mihai Craiu: La copiii foarte mici COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastroenterită acută
Sursa foto: Facebook/Spital Virtual pentru Copii
de Georgiana Adam    |    18 Ian 2022   •   23:23

"Cifra de azi noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. (...) La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulţi sugari de ieri au venit de altfel cu febră şi vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie. Un alt lucru important observat de literatura internaţională este creşterea spectaculoasă a proporţiei pacienţilor pediatrici diagnosticaţi spitalizaţi. (...) La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor... Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi - unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare", a susţinut medicul pediatru.

Medicul recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea normelor de igienă.

"Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food. Este bine să facem drumeţii, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în faţa ecranelor şi în apartamentul în care locuim.

Trebuie să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulţii care venit în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect", a mai spus medicul, potrivit Agerpres.

Mihai Craiu a declarat că unii copii pot rămâne simptomatici pe durate de până la 12 săptămâni după infectare.

×
Subiecte în articol: simptome omicron Mihai Craiu
Parteneri
Horoscop 25 septembrie - 1 octombrie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close