Antena 3 CNN Coronavirus Teoriile conspiraţiei coronavirus, desfiinţate de Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă

Teoriile conspiraţiei coronavirus, desfiinţate de Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă

Radu Tudor a prezentat, în cadrul emisiunii "Punctul de Întâlnire", topul celor mai răspândite fake news-uri despre coronavirus, după un studiu făcut de prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu.Teoriile conspiraţiei despre coronavirus au fost desfiinţate de dr. Raed Arafat şi lt. col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Teoriile conspiraţiei coronavirus, desfiinţate de Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă
de Alin Tarnovschi    |    05 Dec 2020   •   23:21

Topul celor mai răspândite fake news-uri despre coronavirus începe cu vaccinul împotriva COVID-19:

1. "Vaccinul nu este necesar, pandemia s-a terminat" - această teorie îşi are sursa în afirmaţiile dr. Michael Yeadon, fost vicepreşedinte al companiei Pfizer, conform cărora pandemia din Marea Britanie este la final, drept urmare un vaccin pentru combaterea COVID-19 nu mai este necesar.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat un răspuns la aceste afirmaţii. Nu direct dânsului, dar a dat un răspuns exact pe această temă şi a demontat aceste aspecte. Există un răspuns care a fost transmis de OMS, de Biroul pentru Europa", a declarat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

2. "Vaccinul este realizat să ne controleze prin schimbarea ADN-ului sau microcipuri" - această teorie se răspândeşte pentru că există un deficit de informaţie. Practic, explicaţiile ştiinţifice sunt greu de înţeles de publicul larg aşa că sunt înlocuite de informaţii mai uşor de înţeles din surse mai puţin credibile, care răspândesc informaţii false cu privire la vaccinuri.

În primul rând, ARN-ul acţionează la nivelul citoplasmei celulei şi nu la nivelul nucleului, acolo unde se află ADN-ul. Aşadar, ARN-ul nu influenţează ADN-ul. Vaccinurile care utilizează această tehnologie folosesc o secvenţă de ARN mesager, care odată introdusă în celule transmite mesajul de sintetizare a proteinei denumită "Spike", ce se află la suprafaţa virusului SARS-CoV-2.

Identificarea în organismul uman a acestei proteine ca fiind străină declanşează un răspuns imun care este responsabil de construirea imunităţii împotriva COVID-19. Practic, ARN-ul mesager reprezintă manualul după care celulele umane învaţă să producă proteina Spike, astfel încât organismul să îşi construiască mecanismele necesare pentru a se putea apăra împotriva COVID-19 dacă va intra în contact cu virusul SARS-CoV-2.

În al doilea rând, deşi există teorii ale conspiraţiei cu privire la controlul sau monitorizarea oamenilor de către Bill Gates, China, Rusia sau Statele Unite ale Americii prin intermediul unor microcipuri aflate în vaccin nu a fost adusă nicio dovadă sau argument ştiinţific în acest sens. Mai mult, există şi fake news-uri care combină conspiraţiile despre vaccin cu cele referitoare la tehnologia 5G. Nici acestea nu au un fundament ştiinţific sau logic.

3. "Prin vaccinare se urmăreşte instituirea unei dictaturi militare sau medicale" - În primăvară, atunci când autorităţile au luat măsuri restrictive împotriva epidemiei COVID-19 s-a discutat foarte mult despre o dictatură medicală. Odată cu apariţia vaccinurilor se discută tot mai des despre o dictatură militară. Din păcate, sunt numeroase ştiri false care afirmă că vaccinurile sunt medicamente experimentale şi că efortul de vaccinare este, de fapt, o operaţiune militară.

În primul rând, niciun vaccin nu poate fi comercializat înainte de încheierea unor studii clinice care să ateste faptul că acesta este sigur şi eficient şi îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de normele şi legile existente. Siguranţa vaccinării are întâietate faţă de orice alte considerente.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă Raed Arafat
Parteneri
Horoscop 2 iunie 2023. Taurii se gândesc la cifre, Leii sunt îndrăgostiţi
x close