Antena 3 CNN Coronavirus De ce unii români se infectează cu 2 tulpini de Covid-19 simultan. Valeriu Gheorghiță: ”Este simplu!”

De ce unii români se infectează cu 2 tulpini de Covid-19 simultan. Valeriu Gheorghiță: ”Este simplu!”

Valeriu Gheorghiță a explicat, joi, în cadrul conferinței de presă privind evoluția pandemiei de coronavirus, care este motivul pentru care unii românii se infectează simultan cu două tulpini COVID.

De ce unii români se infectează cu 2 tulpini de Covid-19 simultan. Valeriu Gheorghiță: ”Este simplu!”
Sursa foto: Agerpres
de Laura Dinu    |    11 Feb 2022   •   12:26

Reporter: În acest val, spre deosebire de valurile trecute, sunt tot mai mulți pacienți la care secvențierea arată că au două tulpini, adică pe lângă Omicron au și Delta sau altă variantă. Cum se explică acest lucru?

Dr. Valeriu Gheorghiță: ”Este foarte simplu. Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană - vedem foarte clar din datele științifice - că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi.

Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibă caracteristici diferite - în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice”, a explicat Valeriu Gheorghiță. 

”Obiectivul nostru este să ne uităm la rezultatul final. Adică pacientul infectat să aibă rezultat la medicație, la vaccinare, și mai puțin putem în momentul de față putem avea măsuri eficiente care să blocheze transmiterea. Și este important să reducem cât se poate de mult mortalitatea. 

Dar există acest risc. Atât timp cât avem această circulație intensă a virusului la nivel populațional, există acest risc de evoluție virală și de selectare de noi mutații. 

În momentul de față, ce crește probabilitatea de co-infecție, este faptul că sunt virusuri care circulă foarte mult, sunt foarte răspândite în populație. 

Nu se cumulează virulența, practic domină virulența celei mai agresive dintre tulpini. Dacă avem o infecție concomitentă cu Delta și Omicron, este importantă leziunea care este generată de Delta”, a emai xplicat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței de presă privind evoluția pandemiei de coronavirus.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close