Antena 3 Coronavirus Valeriu Gheorghiță, despre varianta Epsilon: "Virusul se poate adapta generând noi mutaţii care îl pot face mai agresiv"

Valeriu Gheorghiță, despre varianta Epsilon: "Virusul se poate adapta generând noi mutaţii care îl pot face mai agresiv"

de Redacția Antena 3    |    06 Iul 2021   •   16:57
Valeriu Gheorghiță, despre varianta Epsilon: "Virusul se poate adapta generând noi mutaţii care îl pot face mai agresiv"

Atât timp cât există circulație intensă a virusului SARS-CoV-2 în populație există probabilitate de adaptare a virusului și a acumula noi mutații, afirmă oordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

„Varianta Epsilon, după cum știm în acest moment, este încadrată ca o varianta de interes și nu e o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această varianta Epsilon de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obținuți prin vaccinare. Această o reducere modestă”, spune Valeriu Gheorghiță.

El admite că pot apărea noi mutații ale virusului SARS-COV2.

„Atâta timp cât avem circulație intensă a virusului în populație există probabilitate de adaptare a virusului și a acumula noi mutații. Mutațiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv, adică mai virulent și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecția vaccinurilor. Acestea sunt principalele îngrijorări când ne gândim la variantele virale”, conchide președintele CNCAV.

Mutaţia Epsilon este noua ameninţare a pandemiei de coronavirus

Caracteristicile mutației Epsilon care au făcut-o să intre în grupul variantelor virusului SarsCoV2 care provoacă îngrijorare, așa-numitul VOC (Variants of concern).

Mutațiile au fost detectate de cercetările coordonate de biochimistul Matthew McCallum, de la Universitatea din Washington din Seattle, și publicate în revista Science. Identificată pentru prima dată în California, varianta Epsilon nu este încă foarte răspândită în Europa și conform bazei de date internaționale GISAID, care colectează secvențele genetice ale virusurilor, în Italia au fost depistate doar două cazuri.

Anunțul survine după o serie de evenimente care, puse cap la cap, pare să ne ducă, din nou, către un lockdown general. Studiul publicat în revista Science vrea să sublinieze importanța secvențierii, ca una dintre cele mai importante arme pentru a contracara circulația virusului.

Cercetarea coordonată de McCallum, care se bazează pe analizarea a 57 de probe, a observat trei mutații. Acestea fac ca varianta Epsilon să fie rezistentă la anticorpi și care se găsesc pe proteina Spike, ”gheara” moleculară folosită de virus pentru a intra în celule.

Datele obţinute indică faptul că varianta Epsilon, cu cele trei mutații ale sale, este rezistentă atât la anticorpii generați de vaccinurile ARN mesager, cât și la cei produşi de infecția cu virusul SarsCoV2.

Observațiile publicate se bazează pe analizarea plasmei colectate de la 15 persoane vaccinate cu două doze de Moderna, de la 33 vaccinate cu două doze de Pfizer-BioNtech și de la 9 persoane care au fost infectate cu SarsCoV2.

Identificată pentru prima dată în California, mutaţia Epsilon nu este încă foarte răspândită în Europa și conform bazei de date internaționale GISAID, care colectează secvențele genetice ale virusurilor, în Italia au fost depistate doar două cazuri.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close