Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Români care dezvoltă România: Mircea Tudor, creatorul primului scaner pentru avioane

Români care dezvoltă România: Mircea Tudor, creatorul primului scaner pentru avioane

Români care dezvoltă România: Mircea Tudor, creatorul primului scaner pentru avioane
06 Iul 2017   •   09:52

Cum ar fi să vă simțiți 100% siguri, atunci când urcați la bordul unui avion, să știți că nimic, dar absolut nimic nu se poate întâmpla? Ei bine, aparatul care detectează amenințările teroriste și problemele tehinice există deja. L-a inventat un român.

Mircea Tudor este creatorul primului scaner pentru avioane din lume și fondatorul unei companii în care cercetarea și businessul merg mână în mână. Am vorbit cu familia Tudor despre succes, invenții, sacrificii și lupta pentru a cuceri lumea fără a te pierde pe tine.

Aceasta este imaginea viitorului, primul scaner pentru avioane care ne va transforma zborul în cea mai sigură călătorie de până acum și singurul din lume. Se numește ROBOSCAN AERIA și este invenția unui român care a intrat în elita mondială a cercetării în securitatea aviației.

„Scandarea unui avion de 30 de metri lungime durează două minute și jumătate. Un robot trage avionul prin cadrul de scanare cu viteză constantă în centrul de comandă care este la o distanță de minimum 100 de metri, apare radiografia dual view, vedere de sus și vedere laterală a avionului!”, a declarat Mircea Tudor.

La ce folosește această invenție revoluționară a românului? Ei bine, un astfel de control poate arăta dacă la bordul avionului în care ar urma să urcăm există o bombă sau o oricât de mică defecțiune tehnică, invizibilă la controlul curent, care ar putea provoca o tragedie.

„Dacă o bombă este plasată la bordul unui avion civil într-o cavitate tehnică este imposibil de detectat conform procedurilor actuale”, mai spune Tudor.

Dar invenția lui poate detecta obiecte suspecte până la dimensiuni milimetrice. Un astfel de aparat care poate fi folosit ani la rândul pentru sute de mii de curse costă între trei și 10 milioane de euro, adică atât cât costă în prezent gestioneare unei singure amenințări cu bombă și poate salva vieți.

Scanerul robotizat a fost construit integral în România și a primit marele premiu la Salonul de Inventică de la Geneva, în 2013. Soția lui, Isabelle Tudor i-a fost alături în fiecare clipă și l-a încurajat când proiectul său nu era încă decât o idee îndrăzneață. 

„Când a plecat și a ieșit pe ușa garajului, a început să plângă. Colegii noștri, ditamai bărbații din atelier, oamenii în toată firea plângeau de parcă le pleca copilul”, a declarat Isabelle Tudor.

Era rezultatul a mii de oră de muncă, iar pentru a ajunge aici de multe ori prima sacrificată a fost familia.

„Ne apucam seara când era liniște și nu mai suna niciun telefon și ne trezeam pe la trei-patru dimineața când cele mai disperate neveste începeau să-și verifice soții dacă sunt într-adevăr la birou sau sunt cine știe pe unde. Unele chiar veneau să se convingă”, a declarat Mircea Tudor.

Mircea Tudor și-a extins afacerea și în Elveția, dar în România și-a creat o adevărată echipă de cercetare, pentru că este foarte legat de țara lui și aici visează să formeze o nouă generație de antreprenori.

„Înseamnă patria mamă, pașaportul pe care îl scot de fiecare dată când trec o frontieră. Când am câștigat marele premiu de la Geneva m-am dus cu tricolorul, nu cu steagul Elveției. Nu te poți rupe niciodată de origine, de pământ, de rădăcină”, mai spune Tudor.

A câștigat de două ori premiul cel mare la Salonul de la Geneva pentru scanere de camioane și scanere pentru aparate de zbor. Iar azi concurează cu multinaționale cu bugete de miliarde de euro. Dar povestea lui de succes începe acum 20 de ani, când a pornit în cercetare cu idei mărețe și aproape fără niciun ban în buzunar.

„Am plecat inițial de la one man company, am fost singurul angajat în firmă, eram și secretară, și șofer, și director și femeie de serviciu și tot. Am vândut casa și am intrat în afaceri cu banii rezultați din casă. Am locuit doi ani într-o rulotă și ăsta a fost începutul”.

Cu entuziasm și dorința de a face cunoscută România în lume, Mircea Tudor a creat o afacere de succes și a investit aproape toți banii în cercetare. Uneori, împotriva curentului, când nimeni nu-i dădea nicio șansă. Iar acum invenția sa va ajunge în câțiva ani filtrul standard de securitate în toate aeroporturile din lume. Iar pe ea va scrie: „Made in România”.

 

 

×
Subiecte în articol: inventii
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close