Antena 3 CNN Economic 20.000 de locuri de muncă pentru o meserie care are mare căutare, dar nu există încă oficial, în România

20.000 de locuri de muncă pentru o meserie care are mare căutare, dar nu există încă oficial, în România

O meserie care este la căutare în prezent în România, şi pentru care va fi nevoie de circa 20.000 de oameni, nu există încă oficial.

20.000 de locuri de muncă pentru o meserie care are mare căutare, dar nu există încă oficial, în România
Sursa foto: Profimedia Images
de Milena Niță    |    16 Mai 2023   •   11:41

Dezvoltatorii de proiecte în eolian și fotovoltaic muncesc acum să scrie standarde operaționale și să introducă în nomenclatorul de meserii din România ocupaţiile care există deja în realitate, dar nu sunt "în acte".

Sebastian Enache, Head of Mergers and Acquisitions în cadrul Monsson Group, unul dintre "pionerii" regenerabilelor de la noi, spune că, pe lângă dezvoltarea proiectelor în sine, compania se ocupă și de legalizarea, practic, a meseriilor pe care le presupune construirea și mentenanța de parcuri eoliene și fotovoltaice.

"Ieșind din zona energetică și intrând în detaliu în zona de energii regenerabile, a apărut în ultimii 15 ani sau în ultimii 10 ani, o pătură nouă profesională, cea a celor care lucrează efectiv în zona de energie regenerabilă și producție de energie eoliană și fotovoltaică, o pătură care nu este încă și nu a fost reglementată. 

Nu existau standarde ocupaționale și meseriile pentru care și în care lucrau oamenii și încă lucrează nu există oficial", a afirmat Enache.

"În momentul de față, dacă te duci într-un parc eolian, nu poți să te angajezi pe meseria ta pentru că meseria ta nu există. Dacă te duci într-un parc fotovoltaic, de-abia în ultimii doi ani au apărut meserii. (...).

Asociația Europeană Solară estimează că, în România, până în 2030, va fi nevoie de 20.000 de noi locuri de muncă doar pentru construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. 

20.000, pe care ori îi aducem din străinătate, cel mai nefericit lucru din punctul meu de vedere, ori luăm, cum sunt companiile de aici care merg la Politehnică, merg la facultățile tehnice din alte zone, îi iau pe oameni la început de carieră, pe studenți, și îi formează", a mai spus Enache, potrivit economica.net.

×
Subiecte în articol: locuri de munca meserie parcuri eoliene
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close