Antena 3 CNN Economic Adrian Câciu, despre posibilitatea eliminării impozitării pensiilor mici: "Boloş să arate cum se pot recupera veniturile care nu ar mai ajunge la buget"

Adrian Câciu, despre posibilitatea eliminării impozitării pensiilor mici: "Boloş să arate cum se pot recupera veniturile care nu ar mai ajunge la buget"

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spune că şeful de la Finanţe ar trebui să vină cu un impact bugetar care să arate dacă este posibilă eliminarea impozitării pensiilor mici.

Adrian Câciu, despre posibilitatea eliminării impozitării pensiilor mici: "Boloş să arate cum se pot recupera veniturile care nu ar mai ajunge la buget"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Georgiana Adam    |    30 Ian 2024   •   10:35

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, ar trebui să prezinte "modul în care se pot recupera veniturile care nu ar mai ajunge la bugetul de stat" pentru eliminarea impozitării pensiilor sub 3.000 de lei, spune Adrian Câciu.

"Să vină cu un impact bugetar, să vedem despre ce e vorba și să ne dea răspunsul cineva la întrebarea "cine a introdus impozite pe pensii?". 

Îmi aduc aminte că această impozitare pe pensii a fost introdusă în 2010, după ce CCR a decis că nu se pot tăia pensiile și Guvernul Boc a venit cu impozitarea pe pensii. 

Nu am nicio problemă. E evident că dorim ca veniturile oamenilor să fie cât mai mari", a spus ministrul Adrian Câciu.

El afirmă că ministrul de Finanțe trebuie să prezinte "modul în care se pot recupera veniturile care nu ar mai ajunge la bugetul de stat".

"Până la urmă ăsta e scopul nostru - să găsim soluții pentru oameni", încheie Câciu, potrivit Mediafax.

Pragul de impozitare a pensiilor, la un pas de a se schimba

Impozitarea pensiilor românilor este din nou subiect de discuţie în coaliţia de guvernare.

După ce indexarea cu rata inflaţiei a îngroşat rândurile pensionarilor care plătesc impozitul pe venit, PNL vine acum cu o nouă variantă şi vrea să modifice taxarea seniorilor.

Liberalii cer ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să fie scutite de impozitul pe venit de 10%.

În prezent, doar pensiile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite de impozit, iar indexarea cu 13,5% a făcut ca mai mulți pensionari să depăşească pragul de 2.000 de lei şi astfel să fie buni de plată.

Pensionarii români care plătesc/nu plătesc impozite

În cazul pensionarilor din România, impozitarea începe de la suma de peste 2.000 de lei în sus. Cu alte cuvinte, românii care au o pensie de sub 2.000 de lei nu vor fi impozitați.

În rest, conform datelor de la Casa de Pensii, se va aplica un impozit în funcţie de suma primită.

În același context, CNPP a oferit detalii referitoare la modul de calcul al impozitului pe venit în cazul pensiilor de serviciu. 

Instituția atrage atenția asupra faptului că venitul mediu net implicat în acel calcul este de 4.426 de lei.

"Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.

Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Câştigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei", informează Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cu cât vor fi impozitate pensiile românilor în 2024

Începând din 2024, impozitarea pensiilor va fi supusă unor reguli specifice

"Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. (…) În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. 

E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget", declara, la sfârşitul anului trecut, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Potrivit informațiilor oferite de Guvern, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu:

1. Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei inclusiv vor fi scutiți de plata impozitului.

2. Pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:

un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024).

un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024).

un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.

Aceste reguli de impozitare sunt parte dintr-un efort mai larg de ajustare a sistemului de pensii, care include și recalcularea pensiilor în septembrie 2024, folosind o nouă formulă de calcul. 

Aceasta va lua în considerare valorile punctelor de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate și necontributive.

Material susţinut de PSD

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close