Antena 3 CNN Economic ANAF a început un control la Astra Asigurări

ANAF a început un control la Astra Asigurări

ANAF a început un control la Astra Asigurări
de M.Z.    |    21 Feb 2014   •   15:27
ANAF a început, vineri, un control inopinat la Astra Asigurări, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG ca administrator special.
 
Controlul ar veni în urma sesizării ASF privind suspiciuni de fraudă fiscală în cadrul societăţii de asigurare.

ASF a anunţat, marţi, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, cea mai mare companie de asigurări din România, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca administrator special.
 
KPMG va trebui să iniţieze "în regim de urgenţă" procedurile legale de majorarea capitalului social până la un nivel care să permită societăţii respectarea cerinţelor de solvabilitate şi lichiditate şi să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor faţă de creditorii de asigurări, activitatea de verificare, informează Mediafax. Inventariere şi instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgenţă.
 
Administratorul va lua luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.
 
Pe parcursul acestui proces, companiei îi va fi interzis să efectueze investiţii în valori mobiliare si imobiliare, cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat/certificate de trezorerie. De asemenea, se va interzice înstrăinarea bunurilor şi/sau activelor societăţii de asigurare, fără aprobarea prealabilă a ASF.
 
KPMG va luat măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului şi interzicerea acordării de noi împrumuturi, va inventariea şi evalua, conform normelor în vigoare, creanţele înregistrate în evidenţele societăţii şi va anula creanţele din asigurare aferente contractelor ieşite din perioada de valabilitate, cu înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societăţii, în regim de urgenţă.
 
În urmă cu două săptămâni, Mediafax a anunţat că ASF a întocmit un raport prin care suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza căruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari către companii din grup, reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman şi risc de neplată în caz de dezastre naturale.
 
În replică, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitură "de tip mafiot", incalificabilă, care va genera un şoc internaţional uriaş. 
 
Adamescu susţine că ASF blochează preluarea subbsidiarei din România a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra.
 
De asemenea, omul de afaceri a anunţat că va contesta în justiţie decizia ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Astra.
 
Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
 
Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Citiţi şi Dan Radu Ruşanu, urmărit penal pentru constituire de grup infracţional organizat. DNA: Şeful ASF, presiuni pentru a proteja Carpatica
 
 

×
Subiecte în articol: astra asigurari ANAF dan radu rusanu
Parteneri
E oficial: Reguli noi pentru românii care vor să își facă buletinul!
x close