Antena 3 CNN Economic Auto Cel mai mare producător francez de automobile îşi pierde locul în indicele celor mai mari companii listate la Bursă

Cel mai mare producător francez de automobile îşi pierde locul în indicele celor mai mari companii listate la Bursă

Cel mai mare producător francez de automobile îşi pierde locul în indicele celor mai mari companii listate la Bursă
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
09 Sep 2012   •   14:19

PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producător francez de automobile, şi-a pierdut locul în componenţa indicelui bursier CAC 40 al celor mai mari companii listate din Franţa, după scăderea acţiunilor cu peste 60% în ultimele 12 luni, transmite Bloomberg.
   
Peugeot va fi înlocuit în indice de grupul Solvay, începând din 24 septembrie, a anunţat operatorul bursier NYSE Euronext într-un comunicat.
   
Purtătorul de cuvânt al PSA Jean-Baptiste Mounier a refuzat să comenteze informaţiile.
   
"Peugeot este deja de câteva trimestre veriga slabă a indicelui. Situaţia reflectă faptul că Peugeot a distrus, din păcate, valoarea care revenea acţionarilor", comentează pentru Bloomberg analistul Christophe Wakim de la Exane BNP Paribas.
   
Acţiunile Peugeot se află la minimul ultimilor 26 de ani, pe fondul crizei financiare şi economice din Europa, cea mai mare piaţă de desfacere a companiei. Divizia auto a grupului a consumat în ultimele 12 luni aproximativ 200 milioane euro pe lună din rezervele de numerar, a declarat în luna iulie directorul general al PSA, Philippe Varin.

Compania a înregistrat o pierdere de 819 milioane euro în prima jumătate a acestui an.
   
Acţiunile PSA Peugeot au urcat vineri la Paris cu aproximativ 5%, în timp ce indicele CAC 40 a avansat cu 1,1%. Titlurile Solvay, care produce chimicale şi mase plastice, au urcat cu peste 4%.
   
Peugeot face parte din componenţa CAC 40 încă de la crearea indicelui, în 1987. Ponderea companiei în indice a scăzut de atunci cu aproximativ 75%, la 0,22%, producătorul auto devenind cel mai mic membru al CAC 40. Renault, rivalul mai mic al Peugeot, reprezintă 1,13% din valoarea indicelui.
   
Compania este listată la Paris din 1925, în timp ce Solvay a debutat la începutul acestui an, după ce a cumpărat anul trecut o companie concurentă pentru 6 miliarde de dolari. Listarea principală a producătorului de chimicale este la Bruxelles, iar 70% din acţiunile companiei sunt flotate pe burse.
   
Chiar dacă Parisul este listarea secundară a companiei, Solvay are aproximativ 7.000 de angajaţi în Franţa.
   
Continental AG, al doilea mare producător de piese auto din Europa, a revenit recent în componenţa indicelui DAX al bursei de la Frankfrut după o absenţă de patru ani, timp în care şi-a rezolvat problema datoriilor ridicate.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close