Antena 3 CNN Economic Banci BNR: Inflaţia pe termen scurt va afecta preţurile la alimente şi combustibili

BNR: Inflaţia pe termen scurt va afecta preţurile la alimente şi combustibili

BNR: Inflaţia pe termen scurt va afecta preţurile la alimente şi combustibili
Sursa foto: Foto: Antena3
31 Mar 2011   •   17:20

BNR consideră că perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de accentuarea riscurilor în privinţa preţurilor internaţionale la alimente şi combustibili, informează Mediafax.

"Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a băncii centrale, în special a celor induse - precum în cazul majorităţii economiilor emergente - de evoluţia preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi combustibili, cu efecte asupra preţurilor interne, alături de persistenţa incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate", se arată în comunicat transmis de Banca Naţională.

Majorarea preţurilor la alimente şi combustibili au dus la o creştere a inflaţiei din ianuarie şi până în februarie, de la 6,9% la 7,6%.

BNR a declarat că urmăreşte gestionarea adecvatã a lichiditãţii din sistemul bancar şi cã va monitoriza în continuare cu vigilenţã evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât sã asigure realizarea şi menţinerea stabilitãţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilitãţii financiare.

Inflaţia reprezintã unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externã semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro şi se numãrã printre criteriile de convergenţã pe care trebuie sã le îndeplineascã aceasta pentru aderarea la zona euro.

×
Subiecte în articol: BNR alimente combustibili
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close