
Banca Centrală Europeană (BCE) speră ca până la începutul anului viitor să dispună de toate deciziile politice pentru a emite euro digital şi apoi va avea nevoie de doi-trei ani pentru lansarea monedei, a declarat joi Piero Cipollone, membru în boardul executiv al BCE, în cadrul unei conferinţe, transmite Reuters, Agerpres.
Conform explicațiilor oferite de Banca Centrală Europeană, moneda euro digitală ar reprezenta un mijloc de plată electronic disponibil gratuit tuturor. Similar numerarului actual, ar putea să fie folosită oriunde în zona euro, fiind sigură și privată.
O monedă euro digitală ar reprezenta o formă digitală de numerar: un mijloc electronic de efectuare a plăților de mică valoare emis de Banca Centrală Europeană. Fiind o formă de bani publici, moneda euro digitală ar fi disponibilă gratuit tuturor cetățenilor din zona euro pentru orice plăți digitale.
În prezent, populația nu are acces la bani publici în format digital. În societatea din ce în ce mai digitalizată, o monedă euro digitală ar constitui următorul pas pentru moneda unică.
Moneda euro digitală ar fi păstrată într-un portofel electronic configurat la bancă sau la un intermediar public. Aceasta ar permite efectuarea tuturor plăților electronice obișnuite – la magazinul local, online, către un prieten – folosind telefonul sau cardul, online și offline.
BCE lucrează de ani de zile la o versiune digitală a euro, dar progresele au fost mai lente decât se estima, în special din cauza legislaţiei care nu a fost încă adoptată pentru a permite instituţiei să acţioneze.
Turbulenţele financiare de după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA au sporit urgenţa adoptării euro digital, în condiţiile în care Europa este dependentă de marile firme americane pentru majoritatea plăţilor digitale, o potenţială vulnerabilitate financiară.
"Sper că totul va fi realizat până la începutul anului viitor, chiar la începutul lui 2026. Avem nevoie de legislaţie în vigoare şi, apoi, de încă doi-trei ani pentru lansarea euro digital", a declarat Piero Cipollone când a fost întrebat despre momentul adoptării cadrului legal.
Un obstacol cheie îl reprezintă obţinerea unui acord politic din partea statelor membre UE, dar acesta ar putea fi realizat înainte de această vară. În schimb, activitatea în domeniul euro digital în Parlamentul European ar putea dura mai mult, a apreciat oficialul BCE.
Întrebat dacă Trump ar putea accelera procesul, Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau, vorbind la acelaşi eveniment, a spus că a îmbunătăţit determinarea BCE.
O monedă euro digitală ar reprezenta o formă digitală de numerar, emisă de banca centrală și aflată la dispoziția tuturor persoanelor din zona euro.