Antena 3 CNN Economic Banci Profit net de 40 de milioane de lei pentru EximBank în primul semestru

Profit net de 40 de milioane de lei pentru EximBank în primul semestru

Profit net de 40 de milioane de lei pentru EximBank în primul semestru
24 Aug 2015   •   15:09

EximBank, bancă specializată dedicată exclusiv segmentului corporate, a încheiat primul semestru al acestui an cu profit net de 40 de milioane de lei, cu 26% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2014, pe fondul extinderii portofoliului de produse și a acoperirii teritoriale.

Evoluția pozitivă pe care o înregistrăm la jumătatea acestui an este rezultatul direct al procesului de modernizare prin care a trecut EximBank, demers care s-a concentrat pe creșterea flexibilității și a adaptării ofertei de produse și servicii la cerințele companiilor. Astfel, optimizarea modelului de business pentru ca acesta să fie unul sustenabil, cu bun randament și un risc controlat, s-a impus în condițiile în care reducerea continuă a ratelor de referință pe piața bancară a avut un impact financiar major. Vom continua să oferim clienților noștri cele mai potrivite soluții financiare, urmând același parcurs solid și prudent, astfel că suntem optimiști în privința evoluției băncii pentru acest an”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

La jumătatea anului, activele băncii s-au majorat cu 174 de milioane de lei, depășind cu 4% nivelul înregistrat la sfârșitul anului precedent, pe fondul dinamicii ascendente a portofoliului de credite acordate.

Volumul expunerilor noi derulate în primele șase luni ale acestui an de EximBank - atât în nume și cont propriu, cât și în numele și contul statului - a totalizat peste 600 milioane lei, cu 5% peste valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent.

Ca urmare a eforturilor de îmbunătățire a calității portofoliului de credite, banca înregistra la finele primului semestru o reducere consistentă a ratei creditelor neperformante până la 3,3%, față de 8,9% în iunie 2014, și mult sub nivelul mediei înregistrate la jumătatea anului de sistemul bancar, de 13%.

”În ceea ce privește demersurile privind extinderea mandatului EximBank prin preluarea atribuțiilor specifice unei bănci de dezvoltare, procesul de revizuire și actualizare a cadrului legislativ relevant este aproape finalizat. Suntem încrezători în capacitatea comitetului interinstituțional - coordonat de Ministerul Finanțelor Publice - de a finaliza acest proces legislativ în cel mai scurt timp astfel încât să avem operațională această zonă de business până la finele anului. Prin această extindere de mandat, EximBank își va diversifica și intensifica activitățile desfășurate până în prezent în numele și contul statului. Vorbim de bancă de dezvoltare ca o instituţie specializată, creată de guvern pentru a contribui la dezvoltarea economiei prin finanțarea domeniilor prioritare, inclusiv a proiectelor de infrastructură, susținerea exporturilor românești și creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene”, a mai spus Traian Halalai.


Autoritățile au decis în prima parte a anului ca viitoarea bancă de dezvoltare a României să fie construită pe structura EximBank, activitatea acesteia urmând să se concentreze pe finanțarea dezvoltării economice și creșterea eficienței politicilor macroeconomice.

EximBank este o instituţie specializată care se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Instrumentele sale financiare specifice de finanțare, garantare și asigurare pot fi accesate de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.

Pachetul de produse de finanțare al EximBank cuprinde credite pentru activitatea curentă, pentru activitatea de export sau pentru investiții, banca întregindu-și oferta soluțiilor de finanțare prin dezvoltarea serviciilor de factoring și cash management, precum și a unei game variate de produse din zona trezoreriei. În prima jumătate a acestui an, EximBank a a operat reduceri la o serie de comisioane pentru plăți și a extins programul pentru realizarea operațiunilor bancare ceea ce permite reducerea costurilor asociate tranzacțiilor bancare și, în același timp, accelerarea decontărilor.

Garanțiile oferite de EximBank sunt emise în numele și contul statului român, sunt suverane, reduc riscurile asociate activității de creditare și facilitează astfel accesul companiilor la finanțare. Anul acesta, banca a lansat un nou produs de garantare – Contragaranția de stat - menit să faciliteze participarea societăților comerciale la proiecte de investiții în domenii economice prioritare.

În ceea ce privește minimizarea riscurilor, EximBank oferă companiilor o gamă variată de produse de asigurare care reduc substanţial riscurile comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale internaţionale. Portofoliul de asigurări a fost extins în acest an cu Asigurarea garanțiilor de export, un instrument de tip last resort, pe care piaţa privată de asigurători nu îl pune la dispoziţia exportatorilor, această facilitate intrând în categoria instrumentelor oficiale de susţinere a exportului.

Banca operează o rețea comercială de 20 de unități, iar pentru detalii suplimentare legate de produsele oferite: www.eximbank.ro sau [email protected].

×
Subiecte în articol: Eximbank
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close