Antena 3 CNN Economic Biz News Banii de la FMI, cheltuiţi pe deszăpezire. Iarna ne costă două miliarde de euro

Banii de la FMI, cheltuiţi pe deszăpezire. Iarna ne costă două miliarde de euro

Banii de la FMI, cheltuiţi pe deszăpezire. Iarna ne costă două miliarde de euro
Sursa foto: fmi
11 Feb 2010   •   13:35

Împrumutul de la FMI, mâncat de iarna grea. Cheltuielile suplimentare aduse de vremea rea ajung la două miliarde de euro, aproape cât tranşele trei şi patru pe care urmează să le primim de la FMI, notează Jurnalul Naţional.

Potrivit analiştilor, relansarea economică anunţată pentru primul trimestru va fi amânată de costurile suplimentare şi pierderile provocate de vremea geroasă.

Codul portocaliu i-a ţinut pe români în case, iar vânzările au scăzut aproape la jumătate. Pieţele şi depozitele au fost aprovizionate cu greutate, din cauza vremii rele. Potrivit estimărilor, numai din reducerea vânzărilor comerţul a avut pierderi de 1,5 miliarde de euro. În acelaşi timp, reducerea corespunzătoare a încasărilor din TVA a sărăcit bugetul de stat cu circa 300 de milioane de euro.

Închiderea mai multor drumuri naţionale şi a celor două autostrăzi, din cauza zăpezilor, se traduce prin pierderi de ordinul milioanelor de euro pentru transportatori. Pierderi consistente a înregistrat şi
transportul feroviar.

Alte milioane de euro s-au dus pe operaţiunile suplimentare de deszăpezire, care nu fuseseră luate iniţial în calcul de autorităţi.

Sumele pe care Ministerul Transporturilor trebuie să le plătească pentru deszăpezire din noiembrie până în prezent se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro. Adică de patru ori mai mult decât se cheltuieşte pentru acţiuni similare într-o iarnă mai blândă.

Antena 3

×
Subiecte în articol: FMI deszapezire
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close