Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cel mai mare fond de pensii private a ajuns să deţină peste 5% din acţiunile unei companii de la Bursă, o investiţie cât o picătură într-un ocean

Cel mai mare fond de pensii private a ajuns să deţină peste 5% din acţiunile unei companii de la Bursă, o investiţie cât o picătură într-un ocean

Cel mai mare fond de pensii private a ajuns să deţină peste 5% din acţiunile unei companii de la Bursă, o investiţie cât o picătură într-un ocean
de Catalin Ciocan    |    01 Aug 2011   •   19:49

Fondul de Pensii Private ING, cel mai mare fond de pensii private de pe piata romaneasca, a ajuns sa detina 5,72% din actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), fiind pentru prima data cand un fond de acest tip reuseste sa depaseasca pragul de 5% in cadrul unei companii. 

Impact este una dintre companiile care au fost lovite cel mai puternic de criza, cu pierderi de peste 4 milioane de euro, ajungand chiar si in situatia de a intra in insolventa din cauza unei datorii de peste 300.000 de euro. 

Compania a sustinut insa ca dispune de suficiente lichiditati si nu a platit datoria respectiva pentru ca are mai multe procese cu firma care a cerut intrarea in insolventa, reusind in final sa obtina inchiderea procedurii, printr-o hotarare definitiva si irevocabila. Totodata, dezvoltatorul imobiliar a reusit sa-si imbunatateasca rezultatele in primul trimestru al acestui an, obtinand un profit net de 1,36 milioane de lei(0,3 milioane de euro). 

Oficialii ING spun ca detinerea de la Impact trebuie vazuta in contextul intregului portofoliu. Nivelul activelor fondului a ajuns destul de mare, acesta trebuie sa investeasca in cat mai multe companii si managerii de portofoliu fac o diversificare pe sectoare. Detinerea de la Impact valoreaza insa sub un milion de euro, ponderea in totalul activelor fondului ING fiind doar de 0,2%. 

“Unul din motivele aceastei detineri, pe langa cele fundamentale, este valoarea prezenta a companiei relativ la activele fondului de pensii”, a declarat Horia Braun-Erdei, directorul de investitii al ING Pensii. Acesta a adaugat ca investitia de la Impact este o detinere de portofoliu si nu intentioneaza sa numeasca un reprezentant in CA-ul companiei.

Fondul de pensii al ING este liderul pietei locale, cu active de peste 2,09 miliarde de lei (493,6 milioane de euro) la sfarsitul lunii iunie. Fondul ING are si cea mai mare expunere pe actiuni listate, peste 16% din portofoliul fondului fiind investit in astfel de titluri. 

“In mod normal ponderea actiunilor in portofoliu ar trebui sa creasca, insa asta se poate intampla doar daca piata de capital va creste in capitalizare mai repede decat activele fondurilor de pensii, in special prin noi listari de companii sau cresterea free floatului companiilor existente”, spune Braun-Erdei. 

Fondul ING este unul dintre investitorii institutionali care a subscris in cadrul ofertei prin care statul a incercat sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP). Oferta s-a incheiat insa fara succes, statul si intermediarii nereusind sa gaseasca cumparatori pentru cel putin 80% din titluri, pragul stabilit pentru incheierea cu succes a tranzactiei. 

Managerii de la ING spun ca esecul ofertei poate fi explicat prin perceptia diferita a evenimentelor si a riscurilor financiare din perioada urmatoare din partea, pe de o parte, a investitorilor locali, dar si internationali, iar pe de alta parte a autoritatilor romane. 

Fondul ING face parte si dintre investitorii care au cerut recent conducerilor SIF sa convoace AGA pentru a cere listarea BCR. Potrivit directorului de investitii al ING, pe langa argumentele ce tin de dezvoltarea pietei locale de capital, lipsa de transparenta cu privire la intentiile de valorificare a acestei detineri a fost principala motivatie a cererii.

“Am facut acest demers pentru ca in acest moment strategia administratorilor SIF-urilor de valorificare a detinerii BCR este una total necunoscuta pentru actionarii acestor societati”, a precizat Horia Braun-Erdei.

 

CEO-ul Erste, Andreas Treichl a declarat insa la finele saptamanii trecute ca va face tot posibilul pentru a evita listarea BCR, desi aceasta este o prevedere din contractul de privatizare, considerand ca o listare nu ar fi in interesul grupului financiar.

 

“Intelegem opinia d-lui Andreas Treichl si ne intristeaza in acelasi timp uitandu-ne la nivelul pietei locale de capital, insa daca doreste sa evite aceasta listare, credem ca ar fi corect sa o faca intr-un mod transparent si in aceleasi conditii pentru toti actionarii minoritari ai BCR”, a comentat Braun-Erdei.

 

La sfarsitul primului semestru, investitiile in actiuni ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) reprezentau 13,3% din activele totale ale acestora, valoarea lor crescand cu 35% fata de decembrie 2010 pana la circa 170 milioane de euro. Activele totale ale fondurilor erau de 1,3 miliarde de euro.

 

×
Subiecte în articol: ING bursa
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close