Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cum comenteaza analistii interventia CNVM in tranzactia Erste-SIF: Dupa razboi, iata vine si eroul.

Cum comenteaza analistii interventia CNVM in tranzactia Erste-SIF: Dupa razboi, iata vine si eroul.

  Cum comenteaza analistii interventia CNVM in tranzactia Erste-SIF: Dupa razboi, iata vine si eroul.
Sursa foto: Foto: Erste Group
de Catalin Ciocan    |    28 Sep 2011   •   13:04
Decizia CNVM de a obliga conducerea SIF Banat-Crisana (SIF1) sa convoace AGA pentru a lasa actionarii sa decide in legatura cu modalitatea de valorificare a actiunilor de la BCR este comentata plastic de analistii de pe piata de capital: Dupa razboi, iata vine si eroul.

SIF1 era singura din grupul SIF-urilor care nu ceruse punctul de vedere al actionarilor in legatura cu cea mai importanta detinere din portofoliu: pachetul de 6% de la BCR. Trei dintre SIF-uri, Moldova, Muntenia si Oltenia, anuntasera inca din vara ca vor convoca AGA la solicitarea unui grup de actionari, care la acel moment insistasera pentru listarea BCR. Ulterior, si SIF Transilvania a anuntat ca nu va incheia tranzactia cu Erste daca nu va avea aprobarea actiunilor.

“SIF1 pe de alta parte a fost tacuta, semnaland ca se aliaza cu fractiunea opusa, practic dezertand din grupul SIF-urilor”, a subliniat Mihai Anghelescu, analist al societatii de brokeraj Alpha Finance Romania, in cadrul unei note transmize azi-dimineata.
Listarea BCR era obligatorie pentru Erste Group doar daca toate cele cinci SIF-uri o cereau in scris. In aceste conditii, chiar daca actionarii unei SIF ar fi cerut listarea, conducerea acelei societati nu ar fi putut duce la indeplinire mandatul, daca cel putin o alta SIF ar fi incheiat tranzactia cu Erste.

Avand in vedere ca doar patru dintre cele cinci SIF-uri convocasera AGA pentru aprobarea tranzactiei, acestea ar fi putut ramane captive in actionariatul BCR, daca cealalta ar fi dezertat. Acest lucru este posibil sa fi creat si o presiune pe actionarii SIF-urilor care au avut AGA saptamana trecuta (Moldova, Muntenia si Oltenia) – dilema prizonierului, dupa cum subliniaza analistii de la Alpha Finance.

“Este greu de spus daca pretul sau rezultatul final al vanzarii actiunilor de la BCR ar fi fost diferit daca SIF1 ar fi fost fortata sa convoace AGA mai devreme, dar in opinia noastra, daca SIF-urile ar fi ramas impreuna, puterea lor de negociere ar fi fost mult mai mare”, a precizat Anghelescu.

Potrivit ordonantei CNVM, SIF Banat-Crisana (SIF1) trebuie sa convoace in termen de 45 de zile o AGA in care sa prezinte variantele de lichidizare/instrainare a pachetului de actiuni detinut la BCR si in care sa ceara adoptarea de catre actionari a unei hotarari in ceea ce priveste modalitarea de valorificare respectiva. Daca societatea de investitii nu va convoca Adunarea Generala, autoritatea de supraveghere va solicita instantei sa dispuna convocarea acesteia, urmand totodata sa aplice sanctiuni corespunzatoare administratorilor SIF1.

Analistii de la Alpha Finance au criticat si in trecut tranzactia dintre Erste si SIF-uri, considerand ca multiplul la care societatile de investitii au acceptat sa renunte la actiunile de la BCR este mult prea scazut, avand in vedere pozitia lor puternica in actionariatul bancii. Acestia spuneau ca este greu de justificat cum un multiplu atat de scazut ar fi in interesul actionarilor, cand implica un discount de 50% fata de multiplii la care s-au realizat ultimele tranzactii de M&A pe piata bancara din estul Europei.

Pe de alta parte, oficialii Erste si cei ai SIF-urilor au spus ca e o tranzactie corecta pentru ambele parti, valoarea BCR in cadrul tranzactiei reflectand un multiplu al capitalurilor proprii (pret/valoare contabila) de 1,26 (avand in vedere pretul mediu din ultima luna al unei actiuni Erste),
in linie cu estimarile pietei pentru bancile romanesti si din Europa Centrala si de Est.

Erste Group a incheiat un acord cu patru dintre SIF-uri  pentru preluarea a 24,12% din actiunile BCR intr-o tranzactie estimata la 435 milioane de euro. Si SIF Moldova, singura care nu a intrat in acest deal, poate accepta conditiile tranzactiei.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close