Antena 3 CNN Economic Biz News Consilier Casa Albă: Recesiunea s-a încheiat

Consilier Casa Albă: Recesiunea s-a încheiat

Consilier Casa Albă: Recesiunea s-a încheiat
Sursa foto: Lawrence Summers
14 Dec 2009   •   12:30

Principalul consilier economic al preşedintelui american, Lawrence Summers, a prezis pentru prima dată în public că de primăvara anului viitor se va înregistra o creştere a locurilor de muncă.


"Cred că, aşa cum majoritatea prevede, din primăvară, creşterea locurilor de muncă va reveni pe plus," declara Summers pentru ABC. Aceasta este pentru prima dată când Casa Albă prezice o creştere pe un termen atât de scurt.


Rapoartele guvernamentale arată că în noiembrie rata şomajului a căzut de la 10.2 la 10 procente.

Pierdeam 700.000 de locuri de muncă când preşedintele Bush a predat economia lui Obama. Numărul luna trecută a fost de 11.000 ," arăta specialistul american.


"Aceste lucruri se întâmplă în etape. Mai întâi creşte PIB-ul. Aceasta s-a întâmplat deja. Apoi cresc orele muncite de muncitorii care au deja slujbe. Aceasta începe să se întâmple. Apoi creşte numărul de angajaţi. Suntem foarte aproape de aceasta în acest an, cu doar 11.000 de slujbe pierdute. Iar apoi începe să scadă şomajul. Majoritatea se aşteaptă la o creştere a locurilor de muncă până în primăvară."

Summers mai aprecia şi că recesiunea s-a încheiat. "Astăzi, toată lumea este de acord că recesiunea s-a terminat, iar întrebarea este care va fi ritmul extinderii" .

Preşedinta Consiliului de Consilieri Economici, Christina Romer, era de acord că recesiunea s-a încheiat din punct de vedere tehnic, dar nu şi în mintea oamenilor.
Ea considera că din punct de vedere al definiţei oficiale, în termeni de PIB s-a trecut de recesiune. Ea avertiza însă că acest lucru nu este valabil şi pentru numeroşi oameni simpli, care încă suferă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: recesiune rata somajului
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close