Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Evaziunea fiscală atinge valori halucinante în România

Daily Income. Evaziunea fiscală atinge valori halucinante în România

Daily Income. Evaziunea fiscală atinge valori halucinante în România
Sursa foto: Foto: www.debatingeurope.eu
28 Mai 2014   •   09:50

Cifrele evaziunii, chiar dacă sunt greu de cuantificat, ating valori halucinante în România. Pierdem aproape 18-20 de miliarde de Euro care nu mai ajung la bugetul de stat, deşi unele analize înaintează chiar sume mai mari. Pentru că există o relaţie directă între sărăcie şi evaziune, sarcina celor de la proaspat înfiinţata Direcţie Generală Antifraudă nu este una uşoară, mai ales că e greu să te lupţi cu un astfel de fenomen având la dispoziţie o echipă de doar 2.000 de oameni şi nici aceea completă.

România are una dintre cele mai mici ponderi în PIB a veniturilor bugetare, în timp ce evaziunea continuă să rămână la un nivel ridicat. Pierdem 20 de miliarde de euro din evaziunea fiscală, care a ajuns să reprezinte aproape 14% din Produsul Intern Brut. Cea mai mare pagubă o produce TVA-ul nedeclarat. La început de an, ANAF a raportat încasări cu aproape 4% mai mici decât cele estimate.

În primul trimestru, Fiscul a virat la buget 42,4 miliarde de lei.  Şi banii colectaţi din executările silite au fost mai puţini cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Puţin peste 3 miliarde de lei au fost încasaţi în urma somaţiilor şi a popririi conturilor bancare ale datornicilor, iar încă 5 milioane de lei au ajuns în visteria statului după ce inspectorii fiscali au efectuat 12.000 de controale şi au aplicat peste 3.000 de amenzi.

Spre comparaţie, anul trecut, Fiscul a recuperat în urma amenzilor aplicate aproape 21 de milioane de lei, iar veniturile totale colectate la bugetul general consolidat au ajuns la 200 de miliarde de lei.Asta a însemnat doar 32% din PIB, marcând astfel unul dintre cei mai slabi ani din punct de vedere al colectării din ultimul deceniu.

Profesorul universitar Nicu Marcu a explicat la Daily Income cum ar putea creşte nivelul colectărilor la bugetul de stat şi cum ar putea fi redusă evaziunea.


×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close