Antena 3 CNN Economic Biz News Firmele nu vor mai putea deduce TVA-ul pentru autovehiculele de până în 3,5 tone

Firmele nu vor mai putea deduce TVA-ul pentru autovehiculele de până în 3,5 tone

Firmele nu vor mai putea deduce TVA-ul pentru autovehiculele de până în 3,5 tone
Sursa foto: autoturisme
11 Apr 2009   •   13:24

Guvernul va lua în discuţie, în şedinţa de sâmbătă, o serie de măsuri care au ca scop reducerea cheltuielilor bugetare. Printre acestea se află un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care firmele nu vor mai putea deduce taxa pe valoare adăugată pentru autovehiculele cu o greutate de până la 3,5 tone şi maxim nouă scaune, inclusiv al şoferului. Prevederea se va aplica şi clienţilor firmelor de leasing financiar.

Măsura va fi aplicată şi în cazul achiziţiilor de bunuri şi accesorii pentru autovehicule, în această categorie fiind incluse piesele de schimb, componentele pentru întreţinere şi reparaţii, chiar şi carburanţii şi lubrifianţii. Excepţie fac vehiculele folosite în scop comercial, în vederea vânzării sau închirierii cele folosite pentru transportul de persoane, cu plată, inclusiv taxi. Excluse de la această prevedere sunt şi autoturismele folosite de şcolile de şoferi pentru instruirea elevilor.

Companiile de leasing îşi vor putea deduce în continuare TVA la achiziţia unui vehicul de la furnizori, însă la refacturarea ratelor şi a dobânzii către client, cu TVA, aceştia nu-şi vor mai putea deduce taxa pe valoare adăugată, în cazul leasingului financiar. Pentru leasingul operaţional, care nu presupune cum-părarea vehiculului de către client la finalul contractului, posibilitatea de deducere a TVA a fost limitată la 30% atât pentru ratele de leasing, cât şi pentru restul cheltuielilor legate de modificare, reparare sau întreţinere.

Companiile îşi vor putea recupera TVA-ul aferent autoturismelor destinate transportului de persoane doar dacă acestea sunt utilizate în interes de serviciu. Principalul motiv pentru care Guvernul a decis să apeleze la această măsură este că autovehiculele de firmă sunt folosite de angajaţi şi în scopuri personale.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: TVA
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close