Antena 3 CNN Economic Biz News FMI a publicat acordul cu România. Vezi restricţiile impuse în urma finanţării

FMI a publicat acordul cu România. Vezi restricţiile impuse în urma finanţării

FMI a publicat acordul cu România. Vezi restricţiile impuse în urma finanţării
Sursa foto: fmi
11 Iun 2009   •   12:20

Autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional au stabilit că ţara noastră nu va avea voie să depăşească anumite ţinte de deficit. La sfârşitul lunii decembrie, România trebuie să aibă un deficit de maxim 24,3 miliarde de lei, potrivit acordului (pdf) publicat pe site-ul FMI.

Pe primul trimestru, ţinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru al doilea - 14,5 miliarde lei, iar în cel de-al treilea trimestru deficitul nu poate depăşi 18,6 miliarde lei.

În cazul în care România se va abate de la aceste ţinte cu mai mult de 200 de milioane de lei pe trimestru, ministrul Finanţelor va trebuie să dea explicaţii direct Fondului.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru este criteriu de performanţă în acordul cu FMI. Dacă aceasta va fi depăşită cu două puncte procentuale a nivelului central stability, se vor adopta măsuri, potrivit memorandumului tehnic publicat miercuri.

Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

În iunie şi septembrie, rata va trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

Rezervele internaţionale nete ale Băncii Naţionale a României (BNR) vor putea să scadă în acest an cu maxim 9 miliarde de euro, faţă de nivelul de 25,53 miliarde euro calculat pentru finele lui 2008.

"Capacitatea României de a reînapoia suma contractată este puternică. La finalul aranjamantului, expunerea Fondului pe România va reprezenta aproximativ 10% din PIB. Deşi această expunere este mare, riscurile asociate sunt atenuate de nivelul relativ mic al datoriei publice", spun oficialii FMI.

Penultima rată va trebui returnată în 2015 şi va fi de 1,39 miliarde de DST, iar ultima tranşă, de 109 milioane de DST, va fi plătită în 2016.

"În timp ce preşedintele, premierul, şi ambele partide din coaliţie au semnat programul pe care se bazează Fondul, alegerile prezidenţiale din octombrie ar putea tensiona relaţiile în cadrul alianţei şi, în ultimă instanţă, să submineze implementarea efectivă a programului. Dacă ajustarea este incompletă, dezechilbre fiscale mai mari ar putea provoca ieşiri de capital şi riscuri asociate capacităţii României de a rambursa împrumutul", transmite FMI.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI România acord cu FMI
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close