Antena 3 CNN Economic Biz News FMI ne dă cele două tranşe din împrumut chiar dacă România a depăşit ţinta de inflaţie

FMI ne dă cele două tranşe din împrumut chiar dacă România a depăşit ţinta de inflaţie

FMI ne dă cele două tranşe din împrumut chiar dacă România a depăşit ţinta de inflaţie
Sursa foto: fmi
21 Ian 2010   •   13:20

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va elibera, cel mai probabil, următoarele două tranşe pentru România, deşi ţinta de inflaţie stabilită în acord a fost depăşită anul trecut, a declarat, joi, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, scrie Mediafax.

"Suntem în discuţii în ceea ce priveşte condiţiile pentru eliberarea tranşelor, de aceea este prematur să vorbim, dar am motive să cred că programul va continua. Ţinta de inflaţie a fost ratată, dar cu un nivel foarte mic", spune Franks.

Rata anuală a inflaţiei a atins 4,74% anul trecut, peste ţinta BNR. Banca centrală a stabilit pentru anul trecut o ţintă de inflaţie de 3,5%, ce poate varia cu plus/minus un punct procentual.

În ceea ce priveşte creşterea economică, Franks spune că aceasta se va întoarce pe un trend pozitiv, mult mai rapid şi mult mai puternic, de îndată România va atinge stabilitate macroeconomică.

"Rolul nostru, la FMI, este de a ajuta ţările să atingă o stabilitate macroeconomică şi să pregătească terenul pentru o creştere economică. Pe termen scurt, probabil, va fi o creştere mică în următoarele luni, însă avansul economic se va accelera către finele anului", a mai spus Franks.

Întrebat dacă se poate ca România să nu mai aibă nevoie de alte tranşe în afară de următoarele două de la Fondul Monetar Internaţional, Franks spune că în final aceasta va fi o decizie a Guvernului României.

"Ţările decid dacă vor să împrumute bani de la noi. Prin urmare, va fi o decizie a guvernului dacă va dori să continue să primească tranşe de la FMI sau să atragă bani individual", a declarat Franks.

Şeful misiunii FMI în România a declarat că acordul de finanţare externă va continua, chiar dacă inflaţia a depăşit uşor la finalul anului trecut ţinta stabilită. Rata anuală a inflaţiei s-a plasat la 4,74% anul trecut, peste ţinta BNR de 3,5%. Jeffrey Franks nu anticipează schimbări majore în ceea ce priveşte prognoza de creştere economică a României pentru acest an. Totuşi, Franks consideră că este posibilă chiar şi o modificare în scădere a acestei estimări, în prezent de 1,3%.

Între timp, ministrul Finanţelor a primit un document de la FMI care conţine noi măsuri în programul de asistenţă financiară. Sebastian Vlădescu nu a vrut să facă public documentul.

Ministrul Sebastian Vlădescu spune că nu sunt schimbări în privinţa destinaţiei banilor de la FMI.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă urmează să ajungă la 19,95 miliarde euro.

O misiune a FMI, condusă de Franks, se află în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, pentru eliberarea celei de-a două tranşe, în valoare de 2,3 miliarde de euro.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI bani imprumut
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close