Antena 3 CNN Economic Biz News FMI nu acceptă reducerea TVA la alimente. Mâncarea urma să se ieftinească din ianuarie 2013

FMI nu acceptă reducerea TVA la alimente. Mâncarea urma să se ieftinească din ianuarie 2013

FMI nu acceptă reducerea TVA la alimente. Mâncarea urma să se ieftinească din ianuarie 2013
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    14 Aug 2012   •   11:26

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este de acord cu reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la produsele alimentare, a declarat, marţi, şeful delegaţiei FMI pentru România, Erik de Vrijer.

"Am discutat despre reducerea TVA la alimente şi nu am sfătui să se meargă în această direcţie, pentru un număr de motive. La acest moment, când avem şi o secetă care creează unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, în special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scăzând rata la TVA pe produsele alimentare, îi vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine, în general, dacă există o problemă specifică, a unui grup specific, pe o perioadă de timp specifică, să ai, mai degrabă, subvenţii directe, decât să schimbi sistemul fiscal", a spus de Vrijer, potrivit Agerpres.

Experienţe similare întâlnite în alte ţări au arătat că, dacă este scăzută TVA la alimente, la restaurante şi hoteluri, această măsură nu are un efect pozitiv asupra economiei, adică o creare de locuri de muncă sau mai multe investiţii, "ci pur şi simplu este un transfer către proprietari, în special proprietari din sector", a explicat oficialul FMI.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, că susţine aplicarea unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.

"Susţin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare, a unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% să fie reţinută pentru buget şi 15% să fie rambursată producătorului. Este un program fundamental şi ne dorim ca efectele de scădere a preţurilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale şi de sprijin a producătorilor autohtoni, să fie pozitive în 2013", afirma Victor Ponta.
×
Subiecte în articol: FMI Victor Ponta
Parteneri
Lista centrelor unde se strâng ajutoare pentru Turcia
x close