Antena 3 CNN Economic Biz News Frauda secolului: Madoff a transferat 160 de milioane de dolari la firma sa din Marea Britanie

Frauda secolului: Madoff a transferat 160 de milioane de dolari la firma sa din Marea Britanie

Frauda secolului: Madoff a transferat 160 de milioane de dolari la firma sa din Marea Britanie
08 Ian 2009   •   23:20

Fostul preşedinte al Nasdaq, Bernard Madoff, a mutat aproape 160 de milioane de dolari din activele sale la o firmă cu sediul în Marea Britanie, în 2007, potrivit datelor contabile şi documentelor companiei pe care Reuters le-a obţinut joi.
Madoff este acuzat de autorităţile americane că ar fi condus o schemă Ponzi pe parcursul mai multor ani, fraudând mai mulţi investitori cu aproape 50 de miliarde de dolari pe care i-a repartizat în două seturi de acţiuni noi la Madoff Securities International Lid, o firmă britanică pe al cărui control îl deţine.
În octombrie 2007, Madoff a cumpărat 49,9 milioane de acţiuni valorând 100 penny la firma britanică, plătind, astfel, 49,9 milioane de lire, potrivit documentului, echivalentul a 100 de milioane de dolari la acel moment şi a 75 de milioane de dolari la cursul de schimb de joi.
Mai mult, luna trecută, Madoff a primit 6,25 de milioane de acţiuni noi a câte 10 dolari valoare nominală, ca plată pentru încheierea unui împrumut de 62,5 milioane de dolari pe care îl contractase la firma britanică în 2000. Joi, reprezentanţii Biroului britanic de Fraude (Britain's Serious Fraud Office ? SFO) spun că au început, deja, ancheta în ceea ce priveşte operaţiile realizate de companie engleză punând accent pe victimele britanice sau pe alte ilegalităţi care s-au petrecut pe teritoriu englezesc.
SFO a declarat, într-un comunicat, că a luat decizia de a demara ancheta după ce a intrat în posesia unui raport preliminar elaborat de firma Grant Thornton, lichidator provizoriu în Marea Britanie.
Madoff Securities International Ltd, cu sediul în Londra Mayfair, fagurele cu miere pentru fondurile de acoperire, a fost autorizat de Autoritatea Britanică pentru Servicii Financiare şi se află în proces de lichidare.
Firma era controlată aproape în totalitate de Madoff, care deţinea pachetul majoritar al acţiunilor.
Potrivit situaţiei din 2007, ultimele operaţii în conturile companiei arată intrări de 50 de milioane de dolari proveniţi din vânzări de acţiuni, ceea ce a condus la o creştere a fluxului de bani de la 82 de milioane de lire la 96,3 milioane la sfârşitul lunii decembrie 2007.
Madoff se află acum în arest la domiciliul său din Manhattan, după ce a mărturisit că a aplicat schema Ponzi, prin care investitorii ulteriori primesc ?profit? din investiţiile anterioare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bernard Madoff
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close