Antena 3 CNN Economic Biz News Greg Konieczny, FP: Într-o lună de zile, statul ar putea ieşi complet din Fondul Proprietatea. Dar mai are de rezolvat pretenţii de 10 miliarde de euro

Greg Konieczny, FP: Într-o lună de zile, statul ar putea ieşi complet din Fondul Proprietatea. Dar mai are de rezolvat pretenţii de 10 miliarde de euro

Greg Konieczny, FP: Într-o lună de zile, statul ar putea ieşi complet din Fondul Proprietatea. Dar mai are de rezolvat pretenţii de 10 miliarde de euro
Sursa foto: Foto: admin.incont.ro
de Catalin Ciocan    |    22 Aug 2011   •   13:08

Detinerea statului in cadrul Fondului Proprietatea (FP) se va reduce la zero pana la sfarsitul acestui an, iar daca se pastreaza ritmul actual de despagubire, exit-ului statului s-ar putea produce chiar pana la finele lunii septembrie, estimeaza Greg Koniecnzy, managerul de fond al FP.

Statul a distribuit peste 25% din actiunile Fondului Proprietatea de la inceputul anului, participatia detinuta de Ministerul Finantelor coborand sub 13% de la 39%. Cea mai mare parte a actiunilor au fost cumparate de investitorii institutionali, in timp ce principalii vanzatori au fost speculatorii care cumparasera actiunile de pe piata “gri” si fostii proprietari. Valoarea tranzactiilor cu FP de la listarea pe Bursa (25 ianuarie 2011) a ajuns la circa 900 mil. Euro.

“Procesul s-a accelerat in ultimele anului si putem anticipa ca pana la finele anului sau chiar mai devreme participatia statului se va reduce la zero. Este o intrebare ce se va intampla in continuare, in conditiile in care sunt estimari ca valoarea pretentiilor inca nerezolvate se ridica la 10 miliarde de euro”, a declarat Koniecnzy, cu ocazia unei conferinte telefonice, pentru prezentarea rezultatelor semestriale.

Raspunzand unei intrebari adresate de reprezentantul grupului financiar HSBC, Koniecnzy a adaugat ca detinerea statului s-ar putea reduce aproape de zero chiar pana la finele lunii septembrie, daca se pastreaza ritmul actual de despagubire de 6% pe luna.

Oficialii Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, au prezentat si cinci scenarii in legatura cu viitorul procesului de despagubiri.

“Prima optiune ar fi injectarea de noi active in Fondul Proprietatea, ceea ce ar putea parea periculos pentru actionari. Nu vedem nici un risc de diluare pentru actionarii existenti, deoarece o astfel de masura ar trebui sa fie aprobata de AGA si ar fi aprobata doar daca ar fi in beneficiul actionarilor actuali”, a precizat Greg Koniecnzy.

A doua optiune, in opinia polonezului care conduce FP, ar fi crearea Fondului Proprietatea 2, dar oficialii Templeton spun ca aceasta posibilitate este in afara controlului lor si nu pot face comentarii.

“Optiunea a treia ar fi sa distribuie actiuni in mod direct la unele din companiile controlate de stat, Petrom, Nuclearelectrica, Hidroelectrica. Este foarte greu de spus ce actiuni vor distribui, noi am luat practic cele mai mari companii unde statul are actiuni. Asta va insemna ca Nuclearelectrica si Hidroelectrica trebuie sa fie listate, iar asta ar fi in beneficiul Fondului Proprietatea”, a spus Koniecnzy.

In fine, optiunile patru si cinci consta in emiterea de obligatiuni pe termen lung sau plata cash, dar reprezentantii Templeton spun ca acestea sunt cele mai putin probabile, deoarece ambele ar implica o crestere a datoriei publice, lucru care nu e in interesul Ministerului Finantelor, avand in vedere programul convenit cu FMI.

Koniecnzy a mai spus totodata ca Guvernul ar putea reduce valoarea totala a pretentiilor, limitand valoarea fiecarei despagubiri pe care o va acorda.

Fondul Proprietatea are in prezent peste 10.000 de actionari, persoanele fizice romane controland 38,6% din actiuni potrivit datelor de la sfarsitul lunii iulie, in timp ce institutionalii straini au ajuns la o participatie de peste 31%. Scaderea detinerii statului sub pragul de 33% permite Fondului Proprietatea sa convoace AGA pentru a ridica restrictiile de vot, care limitau drepturile celorlalti actionari.

“Planuim sa convocam aceasta AGA pentru la inceputul lunii octombrie si aceasta ar trebui sa ridice limitarile de vot, o actiune dand dreptul la un vot pentru toti actionarii”, a precizat Greg Koniecnzy.

Valoarea la Bursa a Fondului Proprietatea este de 1,45 miliarde de euro, detinerea statului de 12,4% valorand sub 180 milioane de euro. Oficialii FP au precizat ca pretul mediu la care se fac despagubirile este in jurul a 0,5 lei/actiune. Azi, la Bursa, la ora 12:23, actiunile Fondului erau cotate la un pret de 0,447 lei, in crestere cu 1,1% fata de sedinta precedenta.

×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea statul roman
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close