Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul cere impozitarea suplimentară cu 47% a veniturilor din drepturi de autor şi convenţii civile

Guvernul cere impozitarea suplimentară cu 47% a veniturilor din drepturi de autor şi convenţii civile

Guvernul cere impozitarea suplimentară cu 47% a veniturilor din drepturi de autor şi convenţii civile
10 Iun 2010   •   19:14

Dacă primiţi bani din convenţii civile, drepturi de autor sau ca persoană fizică autorizată, puteţi să vă apucaţi să puneţi bani deoparte. În goana după bani, executivul se gândeşte serios să impună contribuţii sociale pentru aceste tipuri de venituri. Folosindu-se de actuala legislaţie, inspectorii au început deja să ceară colectarea retroactivă a unor venituri realizate independent, dar în conexiune cu cărţile de muncă.

Miniştrii Muncii şi ai Finanţelor au spus răspicat că se gândesc la o impozitare suplimentară a celor cu venituri din drepturi de autor sau persoanele fizice autorizate. Nu vorbim de un procent, ci de un plus de 47%. Cei în cauza au răspuns provocării fiscale: măsura nu numai că îi descurajează munca, dar îi împinge spre economia subterană.

Nu sunt doar actorii afectaţi. Şi scriitori trebuie să verse mai mulţi bani în vistieria statului. Analiştii fiscali spun că o modificare legislativă ar constrânge anumite drepturi.

Până la o decizie finală în ceea ce priveşte impozitarea suplimentară, Fiscul deja s-a pus pe treabă folosind actuala legislaţie. În unele cazuri, au început colectarea retroactivă a unor venituri realizate independent.
Se poate aduce în discuţie chiar şi o recalificare: din persoană fizică autoritzată sau autor, angajatul respectiv se transformă, peste noapte, în simplu salariat. Aşa că patronul este pus să plătească toate contribuţiile la stat pe perioada în care a fost angajat. Plus penalităţi de peste 36% pe an.

Controalele vor fi făcute în toate domeniile în care se aplică astfel de regim fiscal.


Observator

×
Subiecte în articol: guvern impozitare
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close